Megfizethetetlen albérletek a fővárosban!

  2018. augusztus 10.

Jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki albérletbe szeretne költözni mostanság. A kínálattal nincs gond, ugyanis a fővárosban több mint 8300 kiadó lakóingatlan közül válogathatnak a lakásbérlők. A július második felében kínált albérletek száma 12%-kal haladja meg az egy évvel ezelőtti adatokat. A kínálatbővülés ellenére Budapest néhány kerületében az albérletek ára is megemelkedett néhány százalékkal. Egy fővárosi ingatlan bérleti díja átlagosan 150 ezer forint körül van. Az árat nagyban befolyásolja, hogy mekkora a lakás alapterülete, hogy melyik kerületben található, illetve a lakás állapota és felszereltsége, valamint az, hogy a lakás külön bejáratú vagy egymásból nyíló szobákkal rendelkezik. Lakásbérléskor persze nem csak a bérleti díjjal, hanem a rezsivel és a közös költséggel is számolniuk kell a bérlőknek, ami plusz kiadást jelent.

Az albérletpiac kínálata országosan is nőtt, szám szerint 9%-kal, több mint 13 ezer kiadó ingatlan áll az albérletkeresők rendelkezésére. Az elmúlt időszakban az alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhetően sokan fektették pénzüket ingatlanba kiadási szándékkal, így megnőtt a kínálat. A legtöbb lakást általában a nyári albérletszezon indulásánál, a felvételi ponthatárok ismertetése idején hirdetik meg.

 

Megfizethetetlen albérletek - néhány példa!

Általánosságban elmondható, hogy Budapesten a 40 négyzetméternél kisebb téglaépítésű garzonoknál 9%-kal, megközelítőleg 120 ezer forintra, a hasonló méretű panellakásoknál 10%-kal, körülbelül 110 ezer forintra nőtt a bérleti díj. Az új vagy újszerű kétszobás lakások ára 168 ezer forint, a háromszobásoké a 200 ezer forintot is meghaladhatja. Az V. kerület a fővárosban a legdrágább, ahol a 120 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások átlagos bérleti díja 248 ezer forint, a legolcsóbb kerület pedig a XXIII. és a XVII., ezekben a városrészekben 105-110 ezer forint az átlagár.


hirdetés

Ha konkrétabban vizsgáljuk a négyzetméterárak, és albérleti díjak alakulását, a következő értékekre lehet számítani: A kétszobás lakások piacán a legmagasabb havi bevételt a Nagykörúton belüli lakások biztosítják, átlagosan 190 000 forintot, ám ez a legdrágább lokáció is, hiszen az új lakások átlagos ára meghaladja az 1 millió 100 ezer forintot négyzetméterenként. A XIII. kerületben a Marina-parton a kétszobás lakások havi bérleti díja átlagosan meghaladja a 190 000 forintot, ugyanis az itt található lakások átlagos négyzetméterára eléri a 890 ezer forintot. A kerület angyalföldi részén alacsonyabb, átlagosan 145 000 forintos bérleti díjért adhatók ki a kétszobás lakások, miközben a lakások átlagos négyzetméterára 620 000 forint. A vidéki nagyvárosokban Pécsett, Debrecenben és Szegeden a kisebb lakások bérleti díja 74-85 ezer forintot, a nagyobbaké 100-106 ezer forintot.

2018. márciusában Budán az új ingatlanok átlagos négyzetméter ára 784 000 forint volt, Pesten pedig 709 000 forint. Továbbra is az V. kerület a legdrágább, az itt található lakások négyzetméterára megközelítette a 2 millió forintot, ezt követi a VI. és a VII. kerület 900 000 forint fölötti átlaggal. A VIII. és IX. kerületben 700 000 forintos, a IV. és a X. kerületben az átlagos négyzetméterár meghaladta a 600 000 forintot.

A befektetők szempontjából az ingatlanok alapvető megtérülése, a vételár és a bérleti díj aránya is jelentős eltéréseket mutat. A legmagasabb bérleti díjak általában azokat a kerületeket jellemzik, ahol az új otthonok négyzetméterára a legmagasabb, a vételárat mégsem mindig az itt elhelyezkedő ingatlanok termelik ki a leggyorsabban. A külső kerületekben a szűk bérleti piac jelenhet kockázatot.

 

Megfizethetetlenek az albérletek hosszú távra!

A budapesti bérlakáspiacon idén a legnagyobb kereslet a pesti oldalon a VIII., XIII., XIV., míg a budai oldalon a II. és a XI. kerületben jelentkezett. A legkelendőbbek a 30-50 négyzetméteres, egy vagy másfél szobás, téglaépítésű bútorozott és gépesített lakások.

A budapesti belvárosban a legnépszerűbb az I., V., VI. és VII. kerület, viszont itt a hosszú távú bérlés sokak számára megfizethetetlen, így az Airbnb-n keresztül történő pár napos kiadás a jellemző. Leginkább azokban az épületekben működik jól a rövid távú lakáskiadás, ahol az ingatlan nagy része ezt a célt szolgálja. Azokban a belvárosi tömbökben, ahol életvitelszerűen más lakók is vannak sokszor váltja ki azok nemtetszését egy-egy lakáshotelként üzemelő ingatlant. Legnagyobb igény lakásbérlésre mégis a belvárosban van, hiszen a bérlők többsége itt szeretne lakni a felsőoktatási intézmények és a belvárosi munkahelyek miatt. Viszont a magas bérleti díj a szűkebb belváros közelében lévő kerületekbe szorítja őket. Ezek a kerületek közel vannak a belvároshoz és jó tömegközlekedéssel rendelkeznek. A legnépszerűbb helyek a VIII., XI., XIII. és XIV. kerület.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...