Lassabban kelnek el a budai ingatlanok, a vevők inkább kivárnak!

2017-11-24

Az eladásra kínált ingatlanok, különösebben a budai kerületekben, a tavalyi évhez képest lassabban kelnek el. A lassulásnak több oka is lehet, például a jövő évben nagyobb számban elkészülő újépítésű lakások, illetve, hogy a vevők egy része abban reménykedik, hogy az eladásra kínált új, és használt típusú ingatlanárak csökkenni fognak az elkövetkező hónapokban. A további okok között szerepelhet az eladó lakások túlárazottsága is.

Az ingatlanárak növekedése a béremeléseknek, és az állami támogatásként szolgáló Családi Otthonteremtési Kedvezménynek köszönhető, valamint a lakáshitelek kamata is kedvezővé vált. Ezáltal a hirdetők nagyon merészen árazzák be az eladásra kínál ingatlanokat, elsősorban a különböző hirdetési portálokon látott átlagárak alapján. Ennek következményeképpen találkozhatunk lendületesen növekvő hirdetési árakkal, miközben a valós értékesítési árak jóval szerényebben növekednek, viszont egyes mérések szerint, a bérlakások ára csökken.

 

Túlárazás


hirdetés

Rosszul is elsülhet, egy eladó túlárazott ingatlan, hiszen a túlárazott lakásokat már egyre kevesebb érdeklődőnek tudják megmutatni az ingatlanközvetítők, de a reálisan árazott lakások esetében is lassabbá vált az eladás. A kiváró ügyfelek között nem azok az emberek szerepelnek, akik 1 millió forint körüli, vagy afölötti négyzetméteráron keresik otthonukat Buda legnépszerűbb kerületeiben.


Az ingatlan valós értéke

Az értékesítési árakról a szakértők nem szívesen beszélnek, hiszen egy kerületen, régión belül is eltérő árakkal találkozhatunk. Ennek oka, hogy az ingatlan értékét számos tényező befolyásolja, ilyen például az ingatlan elhelyezkedése. Számít a lakás tájolása, a környék, hogy zajos-e és persze az ingatlan állapota. Nem mindegy a lakás típusa sem, hogy téglából, vagy könnyűszerkezetből épült-e. Az utóbbi megvásárlásához a legtöbb bank nem ad hitelt. Számít az épület alapterülete, a szobák száma, és még a belmagasság is. Tehát, ha az ingatlan jó helyen helyezkedik is el, de kedvezőtlen, rossz az alaprajza, akkor annak a lakásnak több idő kell, hogy új tulajdonosra találjon. A helyes árazáshoz az eladónak minden körülményt figyelembe kell vennie, de egy piaci ismeretekkel rendelkező szakember is reális árat tud mondani, hogy valójában mennyit ér az ingatlan.


Csökkennek az albérletek árai

Az utóbbi hónapokban a bérbeadó lakások körében az árak csökkenése figyelhető meg, aminek oka lehet, hogy egyre nagyobb a kínálat a bérbeadó lakásokra az ingatlanpiacon, és ezáltal a bérbeadási árak további csökkenése várható. Ez a budai kerületekre jellemző, ahol nincs annyi bérlakás-kereső, mint amennyi bérbeadó ingatlan van.


Miért van ennyi bérbeadó ingatlan?

Az elmúlt években rengetegen vettek befektetés gyanánt lakásokat, melyeket most ki szeretnének adni, de egyre kevesebb a jelentkező a havi több, mint 100 ezer forintos, egyszobás lakásokra még akkor is, ha jó állapotú, felújítottról van szó. Egyre több bérbeadó kéri ingatlanosok segítségét, a lakáskiadásban, és elkezdik csökkenteni a bérleti díjakat.


A kérdés, hogy a jövő évi átadásra kiírt többlakásos ingatlanok eredményeznek-e bármiféle változást az ingatlanpiacon?