Legyen óvatos, ha családon belüli pénzügyekről van szó!

  2017. szeptember 12.

Sokan jobbnak tartják, ha egy családtagjuktól, barátjuktól kérnek kölcsön, ha némi pénzre van szükségük, mint, hogy hitelt vegyenek fel. Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Rengeteg rokoni, illetve baráti kapcsolat ment már tönkre anyagi vita, és vissza nem fizetett kölcsön miatt, mert sajnos gyakori eset, hogy a kölcsönkért pénzt nem tudják visszafizetni. Ha egy kedves családtagja, barátja állít be Önhöz azzal a kéréssel, hogy meg szeretne vásárolni valamit, de nincs rá pénze, ahelyett, hogy kölcsön ad neki, a legjobb, amit tehet, hogy befizeti egy pénzügyi tanácsadásra, ahol megtanulja, hogy ne vágyai szerint éljen, hanem lehetőségei szerint. Legyen óvatos, ha családon belüli pénzügyekről van szó!

 

Ha Ön jó anyagi körülmények között él, és úgy dönt, hogy kölcsönt ad barátjának, rokonának, mindenféleképpen írjanak róla papírt, a legjobb, ha ezt hivatalossá is teszik. Győzze meg a kölcsönkérőt, hogy ez nem bizalmatlanság, csupán formaság, mert mindkettőjüknek így lesz a legjobb. Sohasem lehet tudni, mit hoz a jövő. Nézzünk négy gyakori példát!

 

Ha ismerőse, családtagja a kölcsönkért pénzből autót vásárol. Tegyük fel, hogy Ön 1 millió forintot adott kölcsön autóra. Az autót pár hónap múlva ellopják, vagy összetörik, vagy a kölcsönkérő esetleg tartósan lebetegszik, nem tud dolgozni, vagy netalántán elveszíti munkahelyét. Ebben a nehéz helyzetben nem az lesz az első, hogy az Öntől kölcsön kapott pénzt visszafizesse, hanem, hogy a mindennapi megélhetését megoldja valahogy, és legalább a rezsijét ki tudja fizetni, illetve, ha van, egyéb hiteleit törlessze.

 

Egy jól menő vállalkozó családtagjának, vagy ismerősének ad kölcsön 10 millió forintot házvásárlásra. Ön azt gondolhatja, probléma nem lehet belőle, mert csak fél évre van rá szüksége, míg eladja a másik ingatlanját. Sajnos az élet nem ilyen egyszerű. Ha esetleg sajnálatos körülmények között a kölcsönkérő elhalálozik, és teljes vagyonát családja örökli, Ön papír nélkül nem tudja bizonyítani, hogy kölcsönt adott korábban. Így sajnos pénze elúszik.


hirdetés

 

Gyakran kérnek pénz azok is, akik hiteleik törlesztésével maradtak el. Nagy többségében ezek a hitelek már menthetetlenek, mert valószínű a hitelkérő nem az első elmaradt törlesztőrészlet után fog Önhöz fordulni, hanem akkor, amikor már nagy a baj. Például egy olyan lakásba, amit biztos visz a bank felesleges még pénz beletenni. Ilyen esetekben érdemes a kölcsönkérőt pénzügyi tanácsadóhoz irányítani, mert talán még Ő tud segíteni egy ilyen helyzetben, viszont az Ön pár száz ezer forintja nem valószínű, és ráadásul el is veszíti azt.

 

Óvakodjon a kezességvállalástól! Előfordulhat, hogy valaki banki hitelből kíván megvásárolni valamit, viszont a bank nem találja kielégítőnek a jövedelmét a hitelhez, és kezesre is szükség lesz. Ilyenkor szokták az emberek rokonaik, barátaik segítségét kérni. Ebben az esetben érdemes azt végiggondolni, hogy az illető olyan dolgot szeretne megvásárolni, amit nem engedhet meg magának. Ezt két dolog is bizonyítja. Az egyik, hogy nincs rá pénze. A másik, hogy hitelre van szüksége hozzá, de a bank szerint a hiteltörlesztést sem fogja tudni fizetni. A másik probléma ezzel kapcsolatban, hogy a bank nem Önt fogja értesíteni, ha a hitel törlesztése nincs rendben. Ön ezt már csak akkor fogja megtudni, mikor a bank letiltja fizetését, vagy az Ön ingatlanjára rakja a végrehajtási jogot a kezességvállalás miatt. Így történhet meg az is, hogy KHR listára kerül anélkül, hogy hitele lett volna. Sajnos ez akkor is megtörténhet, ha kezességet vállal egy rossz hitelben.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...