Lassulhat az ingatlan-áremelkedés!

  2018. július 25.

Az elmúlt évek gyors felvirágzása után lassulhat az ingatlan-áremelkedés. Magyarországon a lakosság 86%-a rendelkezik saját ingatlannal. A lakosság ingatlanhoz jutása nehezedett, ezért sok ingatlanvásárló használja ki az állami támogatásokat a magas lakásárak miatt. Az adósságfék-szabályok ellenére is nő a hitelfelvevők száma. A magyarok 16%-a fizet jelenleg jelzáloghitelt a lakása után, átlagosan 13,5 millió forintot. A magyar kormány szerint támogatni kell az ingatlanpiacot a lakásépítések ösztönzésével és az otthonteremtési lehetőségek támogatásával. Az 5%-os kedvezményes újlakás-ÁFA kedvezően hatott az építőiparra, így új, modern, a mai igényeknek megfelelő lakások épülnek. A lakásépítési projektek leállása, csúszása komoly károkat okozhat a jelenlegi lakáspiacon, amely azt eredményezheti, hogy megáll az új építésű lakások eladása. Ezt később újra lendületbe hozni nagyon nehéz, és a kormány részéről is komoly anyagi terhet jelent, hogy újabb ösztönző kedvezményeket nyújtson a lakásvásárlóknak.

 

Kedvezmények ingatlanvásárláshoz:

 

Az ingatlanpiaci ciklusok általánosságban 8-10 éves időintervallumokban vizsgálandóak, így kikövetkeztethető, hogy hogyan alakultak az ingatlanárak napjainkig. 2014 vége óta tart az ingatlanpiac fellendülése. Ez még 4-6 évig kitarthat, akkor is, ha lassul a folyamat. Ha egy rövidebb időtávot veszünk alapul, részletesebben is meg lehet vizsgálni a piacot. Jelenleg az új építésű lakások piaca erős, ugyanakkor magával húzta a használt lakások piacát is.

 


hirdetés

Tavaly országos átlagban 11%-kal drágultak a lakásárak. A magas ingatlanárak miatt, az olcsóbb területeken is megnőtt az ingatlanok iránti kereslet. Például Szekszárdon 43%-kal, Salgótarjánban 40%-kal, Miskolcon 31%-kal is növekedett a forgalom. Budapesten csak öt kerületben (XX., XXIII., XIX., XVI. és XVIII.) bővült a forgalom. 2017-ben az összes megye átlagára nőtt, 5-24% közötti volt a drágulás mértéke. Országosan 2013 óta nagyjából 60%-os (Budapesten 80%-os) drágulás figyelhető meg.

 

2017-ben az ingatlanpiac erős fellendülési időszaka lezárult, így a piacbővülés üteme lelassult. Így kérdéses, hogy mire számíthatnak az ingatlanvásárlók 2018-ban. A befektetési célú vásárlás valamelyest visszaszorulóban van, de a befektetési környezet még mindig az ingatlannak kedvez, ugyanis itt viszonylag könnyen elérhető 5-6%-os nettó bérleti hozamszint. Az ingatlanpiac jövőjét nagyban befolyásolja, hogy mi lesz a kedvezményes 5%-os lakás ÁFA-val.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...