Lakáshitelt önerő nélkül is lehet igényelni!

  2022. április 08.

A lakáshitel egy nagy összegű kölcsön, amelyet a hitelintézet lakásvásárláshoz, felújításhoz, építéshez, korszerűsítéshez és bővítéshez nyújt ingatlanfedezet mellett. A lakáshitelhez általában önerőt is szükséges. A bank az ingatlannak legfeljebb 80%-át adhatja hitelként, a maradék 20%-ot saját pénzből kell fizetni, ez lesz az önerő. Ez a maximum összeg, tehát a bank ennél több önerőt is kérhet. Előfordul, hogy csak 70 vagy 60% hitelt ad, így az önerő akár nagyon magas összeg is lehet. Az önerőt nem kell befizetni a pénzintézetnek, csak igazolni kell, hogy megvan. Az önerő elsősorban készpénz, vagy valamilyen megtakarítás. De vajon lakáshitelt önerő nélkül is lehet igényelni? Mutatjuk!

 

Akár önerő nélkül is lehetséges a lakáshitel felvétele, ám ebben az esetben szükség lesz a megvásárolni kívánt ingatlanon felül egy másik, pótfedezetként bevonható ingatlanra is. Fedezetként a hitelintézetek mindegyike elfogad lakást és lakóházat, de a többségnél nyaraló, üdülő, hétvégi ház vagy akár telek is szóbajöhet. Meg lehet próbálni, hogy vegyes (iroda és lakás) funkciójú ingatlant ajánl fel fedezetként, ám ezt nem minden bank fogadja el.

Pótfedezet bevonásakor mindkét ingatlanon elvégzi a bank az értékbecslést, és legfeljebb az együttes becsült forgalmi érték 80%-áig kaphat hitelt. Vagyis akár önerő nélkül is kivitelezhető lehet a tranzakció. Fontos tudni, hogy amennyiben a pótfedezetnek más a tulajdonosa, akkor ő zálogkötelezettként bekerül a hitelszerződésbe.

 

A zálogkötelezett a hitel adósának nemfizetése esetén az ingatlanával felel a hitelösszegért. Ő az, akinek az ingatlanát elárverezik akkor, ha az adós nem fizeti a hitelt, és a bank más módon nem tudja rajta behajtani a tartozást. Elveszítheti az ingatlanát, de ezenfelül a saját vagyonával nem felel, azaz a bank nem fogja a törlesztőrészleteket rajta követelni. Viszont az adós a teljes vagyonával felel (természetesen a tartozás mértékééig).

Nagyon meg kell gondolni, hogy engedi-e pótfedezetként felhasználni ingatlanát, mert az előbb említetten kívül az is előfordulhat, hogy a pótfedezet tulajdonosa később emiatt nem kap hitelt, mert esetleg az ingatlan már nem terhelhető tovább. Ám, ha terhelhető is lesz, kizárólag attól a banktól kaphat majd hitelt, akinek a jelzáloga már rajta van a lakáson, mert más pénzintézet mögé nem állnak be a bankok jelzálogjoggal.

 


hirdetés

Hogy mennyi lakáshitelt kaphat valaki, függ a Jövedelemarányos Törlesztési Mutatótól. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...