Miből lehet önerő a lakáshitelnél?

  2022. április 01.

Hogy pontosan mekkora összegű saját pénzre van szükség egy lakás megvásárlásához, sok mindentől függ. Többek között az ingatlan árától, attól, hogy milyen összegű otthonteremtési támogatásra jogosultak az igénylők, valamint attól, hogy hitel is szükséges-e a lakásvásárláshoz. Utánajártunk, hogy miből lehet önerő a lakáshitelnél.

 

Miből lehet önerő a lakáshitelnél?

CSOK és Falusi CSOK

Ha kölcsönt nem, viszont otthonteremtési támogatást igényelne a vásárláshoz, akkor az lehet például a gyerekek után járó Családi Otthonteremtési Kedvezmény, ami gyerekszámtól és a lakás típusától függően 600 ezer és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást jelent.

A CSOK speciális típusa a Falusi CSOK, ami kizárólag a hatályos jogszabály mellékletében felsorolt településeken, valamint tanyán és birtokközponton igényelhető, használt ingatlan vásárlására, valamint bővítésére és/vagy korszerűsítésére.

A falusi CSOK támogatási összege megegyezik az új építésű ingatlanokra érvényes normál CSOK-éval, ám magára a vásárlásra csak a támogatási összeg fele, maximum 5 millió forint fordítható. A pénz másik felét a megvásárolt ingatlan felújítására vagy bővítésére kell fordítani.

A CSOK és a Falusi CSOK igényelhető meglévő és vállalt gyermekekre egyaránt. Az előbbinél nem feltétel a házasság, az utóbbinál az igénylők kizárólag fiatal házasok lehetnek, ahol legalább a pár egyik tagja még nincs negyven éves.

Egy lakáshitel felvételénél is segíthet a CSOK és a Falusi CSOK, ugyanis meglévő gyermekre/gyermekekre igényelve önerőként elfogadják a hitelintézetek. Ez azért fontos, mert a bankok legfeljebb a vételár 80%-áig hitelezhetnek, a fennmaradó részt saját forrásból kell biztosítani. Mivel azonban meglévő gyermekekre CSOK és a Falusi CSOK önerőnek számít, kevesebb saját megtakarításra lehet szükség.

 

Babaváró hitel

A Babaváró hitelt olyan fiatal házaspárok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. A kölcsön az első 5 évben kamatmentes, ha pedig ez idő alatt gyermek születik, a futamidő végéig az is marad. A második és a harmadik gyermek érkezésekor elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét.

A Babaváró hitel szabad felhasználású, fedezet nem szükséges hozzá, így akár teljes egészében egy ingatlan megvásárlására fordítható. Kiegészíthető vele a saját megtakarítás, vagy akár a CSOK támogatás, de segíthet akkor is, ha lakáshitelre is szükség van mellé.

A lakáshitelnél van egy fontos megkötés. A Babaváró hitel 75%-a számít csak önerőnek, a maradék 25%-ra jelzáloghitelként kell tekinteni akkor, ha a Babaváró felvétele és a lakáshitel igénylése között nem telik el legalább 90 nap. Amennyiben legalább 90 nap telik el közöttük, akkor teljes egészében önerő lehet.

 

Lakástakarék (LTP)

20 ezer forintos havi befizetéssel, 5 év alatt 1,5 millió forint is összegyűlhet, ami lakáscélra fordítható. Amennyiben több LTP is van egy családban, akkor ezek akár össze is vonhatóak, ami megtöbbszörözi az elérhető önerő összegét. Az LTP egy közvetlen családtag hitelénél is lehet önerő, illetve bárki felhasználhatja, aki kedvezményezettként van megjelölve.


hirdetés

Ha lejárt a lakástakarék szerződés, akkor a szerződőnek adóstársként nem kell bekerülnie más lakáshitelébe. Amennyiben nem járt még le az LTP és áthidaló hitelt vennének fel rá, a szerződő mindenképpen adós lesz.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...