Lakáshitel? Nem mindegy, hogy milyen kamatperiódust választ!

  2017. március 09.

Egy lakáshitel felvétele során nagyon fontos, hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet, ezért nem mindegy, hogy milyen kamatperiódust választ. Érdemes esetleg előre költségvetést végezni, hogy biztosan beleférjen a havi kiadásokba. A kamatperiódus az az időszak, amin belül a hitel kamata és törlesztőrészlete állandó. A több évtized alatt visszafizetett lakáshiteleknél különösen nem mindegy, hogy a fix vagy a változó kamatozású hitel mellett dönt, hiszen a változó kamat és törlesztőrészlet miatt, akár több millió forinttal is eltérhet a teljes visszafizetendő összeg.

Az olcsóbb, változó kamatperiódusú lakáshiteleknél általában fél évente változik a kamat, emiatt olcsóbb törlesztőről indul, viszont megnőhet, mikor a kamatperiódus változik. A fix kamatozású lakáshitelek drágábbak, viszont akár a teljes futamidőre fix törlesztőrészlettel számolhatunk. A hosszú távon választott fix törlesztőrészlet átlagosan 10-20%-kal magasabb, mint a változó kamatperiódusú lakáshitel havi törlesztőrészlete.

 

Példa

Egy 20 évre felvett 10 millió forintos kölcsön törlesztőrészlete 58 és 80 ezer forint között alakul attól függően, hogy milyen kamatperiódust választ.

Minél hosszabb időszakra rögzítik a törlesztőrészletet, az annál drágább lesz. Így a teljes futamidőre fix kamatot kínáló hitel, havonta már 10 ezer forinttal (20%-kal) kerül többe, mint a legolcsóbb, 6 havonta változó kölcsön.

A 6 havonta változó lakáshitel kamatkockázattal járhat, ami azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet csökkenhet, de emelkedhet is. Nem lehet kiszámítani előre, hogy milyenek lesznek a kamatok 5-10 év múlva. Az e fajta hitelek kamatának is csak valamivel több mint 2%-ot kell emelkednie és máris annyi lesz a törlesztőrészlete, mint a 20 évre rögzített ajánlat esetén. 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...