Könnyítések a Babaváró hitelnél és a CSOK-nál!

  2020. április 30.

A jelenleg kialakult járványhelyzet jó néhány területen átalakította életünket. Sokan kerültek nehéz anyagi helyzetbe, ezért a kormány számos új rendeletet hozott, mellyel enyhíteni próbál az emberek terhein. A család-támogatásokra is vonatkozik ez, könnyítések a Babaváró hitelnél és a CSOK-nál is létrejöttek. Mindkét támogatás nagyon népszerű a családalapítók körében, a koronavírus helyzet előtt is rengetegen igényelték. A CSOK-kal és a Babaváróval sok család juthatott plusz tőkéhez. A két támogatás feltételei eltérőek, mégis vannak olyan enyhítések a járvány miatt, melyek mindkettőre vonatkoznak. Cikkünkben összegyűjtöttük ezeket. Szerencsére a kialakult helyzet miatt nem kell lemondani a támogatásokról.

 

Könnyítések a Babaváró hitelnél és a CSOK-nál

  • A gyermek megszületése után is igényelhető a Babaváró hitel. Egy friss rendelet szerint a családok a veszélyhelyzet alatt született baba esetében utólag is igényelhetik a Babaváró hitelt, amit a veszélyhelyzet végét követő 2 hónapon belül lehet megtenni.
  • A Kormány döntése alapján a fizetés nélküli szabadság nem szünteti meg a TB-jogviszonyt. Ez azért fontos, mert a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), a Falusi CSOK és a Babaváró hitel igénybevételének alapvető feltétele, hogy a házastársak vagy élettársak közül legalább az egyik fél rendelkezzen a minimálisan meghatározott idejű társadalombiztosítási jogviszonnyal.
  • A bankok egy része elektronikus formában is elfogadja az Ügyfélkapura érkező PDF formátumú OEP és NAV igazolásokat.
  • A kismamáknak nem kell személyesen megjelenniük a Babaváró igényléshez. Írhatnak egy meghatalmazást, amivel a férj egyedül is megigényelheti a Babaváró hitelt. Itt azonban a helyzet nem annyira egyszerű, mert a bankoknak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény kapcsán még jogi egyeztetésre van szükség ahhoz, hogy ez gördülékenyen menjen. Érdemes előre tájékozódni.
  • A CSOK és a Babaváró támogatás életkori határait is kitolták a veszélyhelyzetet követő 30 napig. Ez a Babaváró esetében azt jelenti, hogy ha a feleség a veszélyhelyzet alatt töltené be a 41. életévét, akkor a veszélyhelyzet végét követően még 30 napig benyújtható a hiteligény.
  • A koronavírus-járvány miatt többen elveszítették állásukat. Amennyiben valaki a veszélyhelyzet alatt, vagy az azt követő 30 napban veszíti el a munkáját, ő akkor is igényelhet Babavárót, ha 30 napnál tovább lesz állás nélkül. Feltétel azonban, hogy a veszélyhelyzetet követően legfeljebb 90 napon belül ismét rendelkezzen TB-jogviszonnyal.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...