Ki vehet fel most személyi kölcsönt? Vajon változtak a feltételek?

  2022. június 08.

A személyi kölcsön népszerűsége töretlen. Azért szeretik az emberek a személyi kölcsönt, mert pár nap alatt számlájukon lehet a hitelösszeg, az igényléshez nincs szükség fedezetre, a kapott pénz szabadon felhasználható. Sajnos a bankok hitelbírálata egyre szigorúbb. Nézzük meg, hogy ki vehet fel most személyi kölcsönt! Vajon változtak a feltételek?

 

Ki vehet fel most személyi kölcsönt? Vajon változtak a feltételek?

  • Kor: A hitelintézetek nagy része 20-25 éves kortól hitelez. Ha adnak is kölcsönt ennél fiatalabbaknak, akkor idősebb, nagykorú társigénylő bevonása szükséges. Az idősebbek lehetőségei is korlátozottak. A pénzintézetek 65-72 éves kor között hiteleznek, amit az adós a futamidő végéig nem tölthet be. Előfordul, hogy a korhatár társigénylő vagy adóstárs bevonásával, esetleg hitelfedezeti biztosítás kötésével valamelyest kitolható.
  • Hitelkiváltás: A bankok nagy része ad hitelkiváltásra személyi kölcsönt, viszont ennek feltétele, hogy az adós rendben törlessze a hitelt, és ne késsen a fizetéssel. Fontos tudni, hogy moratóriumban lévő kölcsönt nem minden bank vált ki, mint ahogy újabb hitelt sem mindegyik ad ilyenkor.
  • Aktív KHR: Az aktív KHR kizáró oka a személyi kölcsön felvételének. A passzív KHR-esek sem számíthatnak sok jóra, ám ha rendezték tartozásukat, és jelenlegi pénzügyi helyzetük rendkívül jó, akkor van némi esélyük.
  • Külföldi jövedelem: Néhány bank egyáltalán nem hitelez külföldi jövedelemmel. A pénzintézetek nagyon különbözőképpen kezelik a más országból származó bevételt, így célszerű olyan hitelszakértő véleményét kikérni, aki ismeri a bankok aktuális gyakorlatát. (Van olyan pénzintézet, amelyik hitelezi az EU-n belüli jövedelmet, viszont ha az nem Ausztriából érkezik, akkor magyar adóstárs is kell. Más banknál a devizában kapott jövedelem forintban számolt értékének 70%-ával kalkulálnak csak. Olyan hitelintézetet is találni, ahol kizárólag a német, osztrák és szlovák jövedelmeket fogadják el, míg más országok esetében egyedileg döntenek az igénylésről, de akad olyan is, ahol az Ausztriában, Szlovákiában vagy Szlovéniában dolgozókon kívül mindenki mást elutasítanak.)
  • Készpénzes jövedelem: A legtöbb hitelintézet nem ad személyi kölcsönt készpénzes jövedelemre, ám amelyik mégis, ott szigorúbb elbírálásra számíthat az igénylő.
  • Határozott idejű munkaszerződés: A határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők szigorúbb feltételekkel kaphatnak hitelt, ám a pontos elvárások minden banknál különbözőek. (Van bank, ahol legalább a hitel futamidejéig tartania kell a szerződésnek, ami, ha nem áll fenn, akkor a munkáltatótól szándéknyilatkozatot várnak arról, hogy meg szeretné hosszabbítani a szerződést. A legtöbb pénzintézetnél megszabják azt is, hogy legalább mennyi ideje kell fennállnia a szerződésnek, illetve minimum hány hónapnak kell még lennie belőle.)
  • KATA-s vállalkozói jövedelem: A KATA-s vállalkozók esetében a bankok a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeg egy 1/12-ed részével számolnak, ám ezt sokszor csökkentik a nettó jövedelem meghatározásakor. Alapvető elvárás a legalább egy lezárt pénzügyi év. Fontos, hogy a jövedelemigazoláson a teljes éves bevétel 60%-a szerepeljen.
  • Egyéb vállalkozói jövedelem: A vállalkozók esetében elvárás a legalább egy lezárt üzleti év, ám az nem feltétlenül akadály, ha nem volt teljes, de ebben az esetben is 12-vel fogják elosztani a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget. A pénzintézetek ezen kívül általában legalább 12 hónapos működést várnak el, de van hitelintézet, ahol 9 hónapot követően is kaphat kölcsönt.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...