Július végétől ismét drágulnak az albérleti díjak Budapesten!

  2017. július 07.

Egyre többen fektetnek ingatlanba, ennek oka az alacsony lakáshitel kamat lehet. Az ingatlan jó befektetésnek bizonyul, akár a kiadás, akár a további értékesítés a cél. A lakásárak viszont egyre csak emelkednek. Július végétől ismét drágulnak az albérleti díjak is Budapesten. 2-3 héten belül 10-20%-kal növekedhetnek a bérleti díjak, vagyis körülbelül 10-15 ezer forinttal. Ez az egyetemi, főiskolai ponthatárokkal van összefüggésben, vagyis, akkor derül ki, hogy mely diákok kerültek be a felsőoktatásba. Ezzel együtt ugyan a kínálat is növekszik, de ha a diákok nem tudják megfizetni a drága albérleteket, nem sokra mennek a széles körű kínálattal.

Az egyetemekhez, főiskolákhoz közeli kerületekben a legtöbb diák számára szinte megfizethetetlen egy lakás bérleti díja. Ezért inkább a picit kijjebb eső kerületekben nézelődnek, de ott is egy 20-30nm2-es ingatlan bérleti díja körülbelül 80 ezer forint, és ehhez még általában két-három havi kaukció is szükséges, ami több 100 ezer forint, és a rezsiről még nem is beszéltünk. A legtöbbjük ezt nem tudja megfizetni, átlagosan 40 ezer forintot tud egy diák lakhatásra szánni, ami a fent említett számadatokhoz mérten igen csekély összeg. Vagyis ezt a 20-30nm2-es egy szobás ingatlant is általában ketten bérlik, ezért is kelendőek a pici, galériás ingatlanok.

 

Sok budapesti diák, akik egészen külső kerületekben laknak, vagy a Budapest környékiek, inkább el sem költöznek otthonról az egyetem közelébe, inkább vállalják a napi több órás utazást.

A vidékiek ezt nem tudják megtenni, ők inkább egy kevésbé felkapott, vagy külső kerületben keresnek albérletet, ahová többen költöznek be, négyen, öten, esetleg hatan. Viszont az albérlet bérleti díja, illetve a rezsi költsége még így is sokba kerülhet, így sokan munkát vállalnak az iskola mellett, vagy egy másik megoldásként a Diákhitel felvétele jöhet szóba.

Akinek viszont munkát kell vállalnia, nem szerencsés a nagyon kieső, külső kerületekben lakhatást keresnie, mert akkor több óra utazás elmehet, a napi ingázással a munkahely-iskola-albérlet útvonalon. Illetve sokan éjszakai munkára kényszerülnek, hogy nappal részt tudjanak venni az órákon, így az éjszakai járatok útvonala is közkedvelt. Tehát elmondhatjuk, hogy a diákoknak nem könnyű lakhatásukat megoldani.

 


hirdetés

Hol lehet az interneten biztonságosan albérletet keresni? Vannak erre a célra szakosodott megbízható ingatlanos portálok, ahol véleményezni is lehet az ingatlanokat, ezeket moderátok le is ellenőrzik, hogy valóban így van-e, vagyis van kontroll. Érdemes ilyen megbízható oldalakon tájékozódni. Persze, mint mindenhol, itt is vannak kókler cégek, akik csak saját hasznukra hajtanak, nem leinformálhatóak sem ők, sem az ingatlanok, illetve az is előfordul, hogy egy-egy kinyomtatott hirdetést 7-8 ezer forintért adnak oda, aminek valójában ingyenesnek kellene lennie. Sokan a közösségi oldalakon keresnek albérletet. Ez sem a legjobb megoldás, mert nem leinformálható teljes egészében.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...