Ismét lehet alkudni az ingatlanpiacon?

  2020. február 14.

Az elmúlt évben mást sem lehetett olvasni, mint, hogy milyen magasak az ingatlanárak, és árcsökkenésről ne is álmodjunk. Ennek ellenére is dübörgött a lakáspiac. Nincs ez másként most sem. Ami az árakat illeti, a szakemberek állítása szerint az eladók megengedőbbek lesznek 2020-ban, hiszen kevésbé kapkodják el az ingatlanokat, mint egy vagy két éve ilyenkor. Vajon ez azt jelenti, hogy ismét lehet alkudni az ingatlanpiacon? Nem árt, ha ismeri a megfelelő lépéseket, mert hasznára lehet a jövőben.

 

Több egymásra épülő folyamat vezetett a magas lakásárakhoz, aminek következményeként rengeteg lett a túlárazott lakás és ház. Viszont meglepő módon az utóbbi hónapokat a drágulási folyamat megtorpanása jellemezte. Hamarosan tehát eljöhet az idő, mikor a tulajdonosok fogják keresni a vevőket.

Az ingatlanpiacra nem jellemző a gyors változás, lassan reagáló természetű, így nem várható, hogy hirtelen árcsökkenés következne be. A szakértők úgy gondolják, hogy sokkal nagyobb mértékben engednek majd a tulajdonosok vagy ingatlankereskedők az eredeti lakásárból, hogy eladják azokat. 2019-ben 2-5% volt a jellemző árengedmény a hirdetésben szereplő összegből, viszont vevői szempontból ennél sokkal jobb alkut lehet majd kötni ebben az évben.

 

A hitelkamatok még mindig rendkívül kedvezőek, legyen szó személyi kölcsönről vagy lakáshitelről. Érdemes kihasználni ingatlanvásárláskor. Ha a felcsúszott lakásárak miatt olcsóbb otthont vásárol, felújíthatja, korszerűsítheti egy lakásfelújítási kölcsön segítségével. A Hitelmax hitelkalkulátora segít a legkedvezőbb kölcsön kiválasztásában. Ha nem akarja idejét azzal húzni, hogy bankról bankra jár, és hallgatja a hitelajánlatokat, igényeljen kölcsönt online. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jóváhagyta-e a pénzintézet hitelét, mint személyesen. A rendszer egyenesen a bank előbírálati vagy bírálati részlegéhez adja le igénylését, így akár pár óra alatt megtudhatja, hogy jogosult-e a kölcsönre.

 


hirdetés

Fontos, hogy alaposan tájékozódjon ingatlanvásárlás előtt. Ha egy adott településen, városrészben, kerületben keres lakást, akkor nézze meg, milyen árfekvés jellemzi azt a részt. Így egyértelmű képet kap arról, hogy az adott ingatlant reális áron vagy túlárazva kínálják-e. Nem árt, ha tudja, hogy helyenként teljes körzetek felülárazottak, ilyen az I. és a XII. kerület. Könnyebb alkudni, ha ismeri a realitásokat. Egy-egy ingatlant, több portálon is megtalálhat, különböző áron. A tulajdonos rendszerint olcsóbban hirdeti meg a házát, mint a megbízott irodák. Érdemes tehát vele felvenni a kapcsolatot, sok pénzt spórolhat ezzel.

Szakemberek szerint 10%-ig nem kellemetlen alá ajánlani az eredeti összegnek. Inkább ajánljon alá és esetleg adjon időt az eladó félnek, mintsem hogy feladja, és elszalassza álmai otthonát. Mindenki szeretné eladni a lakását, csak jellemzően nehezen téríthető el a kalkulált ártól. Érdemes várni. Egy újabb, későbbi ajánlattal talán megszerezhető az álomotthon.

 

Ingatlanvásárláskor ne feledkezzen meg a támogatási lehetőségekről sem. Érdemes élni az olyan ingatlanvételt segítő opciókkal, mint a Babaváró hitel, a CSOK, falusi CSOK, vagy jelzáloghitel elengedés. Ezek elsősorban a családoknak, leendő családoknak nyújtanak segítséget. A jogosultak rengeteget nyerhetnek velük, nagyon kedvező konstrukciók, amennyiben megfelelnek a követelményeknek, és a jövőben is tudják tartani azokat. Járjon utána alaposan a feltételeknek, mert súlyos következményei lehetnek, ha valahol hibázik.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...