Fektesse pénzét nyaralóba!

  2017. április 05.

Az ingatlan, mint befektetés mindenképpen jó üzlet lehet. Ha van rá módja érdemes egy plusz ingatlant vásárolni, amit kiadhat akár hosszú távra albérlőnek, vagy esetleg rövid távra, és lakáshotelként üzemeltetheti. Ez azért is működhet jól, mert ha hitelre vásárolta az ingatlant, a bérleti díjból fizetheti a hitele törlesztőrészletét. Vagy fektesse pénzét nyaralóba. Sokan nyaralóvásárlásban is gondolkodnak, mint befektetési forma. Jó üzlet lehet ez is, egy-egy frekventáltabb helyen hétvégi házat, nyaralót vásárolni. Azonban, ha ilyenfajta befektetésen töri a fejét, nem árt, ha tudja, hogy a lakástakarék-pénztár és a lakáshitel másképp kezelheti a nyaralókat, mint a lakás célú ingatlanokat.

 

A fővárosban, illetve a nagyobb városokban az ingatlanárak igen magasra szöktek, nincs ez másként a nyaralókkal sem. A felkapott nyaralóhelyeken, mint például Balaton, Velencei-tó, 40%-kal emelkedtek az ingatlanárak az elmúlt évben. Ezeken a helyeken a legjobb környékek már be vannak építve, ezért nem várható árcsökkenés, az ingatlanok őrzik, vagy növelik értéküket. Ezért is lehet ez jó befektetés.

Ha bármilyen céllal ingatlant vásárol, fontos tudni az ingatlan övezeti besorolását, mert ez dönt arról, hogy mennyire építhető be, illetve közművesíthető az ingatlan. A lakótelek 30%-ára építkezhet, az üdülőteleknek viszont csak a 15%-ára. A zártkerti besorolás még több megkötést jelent.

 

Hogy mely besorolásba tartozik a vágyott ingatlan még az adás-vételi szerződés megkötése előtt derítse ki. Könnyen előfordulhat, hogy Ön egy lakóházat lát, viszont besorolását tekintve máshová tartozik. A tulajdoni lap árulja el, hogy mi is az ingatlan pontos besorolása. Bel- vagy külterületi, nyaraló, gazdasági épület, hétvégi ház, vagy éppen lakóház. Az ingatlan besorolása miatt előfordulhat, hogy esetleg a bank nem, vagy más feltételekkel ad hitel.

Fontos, hogy olyan bankot találjon, amely erre a célra is ad hitelt, ugyanis a bankok a befogadható ingatlanok körét is meghatározzák.

A nyaralókkal kapcsolatosan jó hír, hogy az üdülőkre vonatkozó adózási szabályok enyhültek. Míg korábban a nem lakás célú ingatlan 15 évi tulajdonlás után volt adómentesen eladható, ma már 5 év után értékesíthetjük az ingatlanunkat ilyen formában.

 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...