Horror áron juthatnak albérlethez a felvételt nyert diákok!

  2017. július 31.

A felvételi ponthatárok kihirdetése után szinte azonnal megjelentek az ingatlanpiacon a kiadó lakások, melyek ára évről évre csak magasabb. Rengeteg fiatal szeretne albérletet kivenni a tanulmányai alatt, de olyan magasan van a kiadó lakások ára Budapesten, hogy sokan inkább szobát bérelnek, összeköltöznek többen, akár egy pici garzonban is. Horror áron juthatnak albérlethez a felvételt nyert diákok. 20%-kal nőttek az albérletárak az utóbbi 1-2 hétben, viszont felmérések szerint, a megemelkedett árak ellenére is fogynak a kiadó lakások. Sokan elgondolkodnak azon is, hogy saját ingatlant vásároljanak, hiszen az egyetemi tanulmányok évekbe telnek és nem lehet tudni, hogy a jövőben mennyire fognak felszökni, az amúgy is magas ingatlanárak. Hosszútávon sokkal kifizetődöbb venni egy lakást, amit akár ki is lehet adni később szintén egyetemi tanulmányokat folytató diákoknak. A másik ok, amiért érdemes elgondolkodni az igatlanvásárláson, hogy a lakáshitel kamatok sosem voltak még ilyen alacsonyak, mint napjainkban.

 

Mennyibe kerül Budapesten egy albérlet? A kiinduló ár Budapesten 130-150 ezer forint körül van. Természetesen nagy eltérések vannak kerületektől és környéktől függően, de a becslés reális. A külső kerületekben, mint például Pesterzsébet, Csepel találhatunk 90 ezer forinttól is lakást, de a többi kerületben 130 ezer forinttól kezdődnek a kiadó ingatlanok. Főleg a felkapottabb belvárosi kerületekben lehet irreálisan drága ingatlanokat találni. Ha 150 ezer forintos átlagárral számol 5 évre, igencsak tetemes összeg jön ki, amit ingatlanbérlésre költött. Nem kérdés, ha ezt saját ingatlan vásárlásába fekteti, jobban jár.

Milyen áron lehet ingatlant vásárolni a többi egyetemi városban? A legolcsóbb lakásokat a borsod megyei városokban találjuk, Miskolcon átlagosan 120 ezer forintért lehet négyzetméter árat számolni. Pécsett ez a szám 160-170 ezer forint, Szegeden már majdnem eléri a 200 ezres határt, ott 180-185 ezer forint közeliek az árak. Debrecenben és Győrben viszont mélyebben zsebbe kell nyúlni, hiszen ott 230 ezer forinttól 260 ezer forint egy négyzetméter. 

 

Tehát a fentieket összegezve, érdemes többen összeállni, és kivenni egy pár szobás lakást, hiszen az albérlet díját, illetve a rezsiköltségeket nem egyedül kell állni, a költségek elolszanak. Illetve, ha máshogy nem megy érdemes a diákhitel felvételén is elgondolkodni, hátha az megkönnyíti a lakhatást. 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...