Miért, és hogyan érdemes lekötni pénzét?

  2017. január 18.

Csökkentek a hitelkamatok és a betéti kamatok, mivel az utóbbi években folyamatosan csökkent a jegybanki alapkamat, amelynek értéke jelenleg 0,9%. A banki hitelt felvevőket ez a kamat kedvezően érintette. Viszont ha megtakarított pénzünkkel szeretnénk kezdeni valamit, meg kell elégednünk 1% körüli betéti kamattal. Érdemes körülnézni, mert egyes bankoknál, lehet találni 2% feletti betéti kamatot is.

 

Ha van félretett pénzünk, esetleg egy jelentősebb összeghez jutottunk, akkor felvetődik a kérdés, hogy mihez kezdjünk vele? Ha nincs elég pénzünk, hogy a legjobb befektetésnek számító ingatlanvásárlás szóba jöhessen, és a párna alatt sem akarjuk őrizgetni, akkor jöhet a bankbetét.

A betétekben lekötött összegekért a bankok esetleges fizetésképtelenségekor kártalanítást fizet az Országos Betétbiztosítási Alap. A kártalanítás betétesenként maximum 100 ezer eurónak megfelelő összeg.

A legbiztonságosabb megtakarítási forma a lekötött betét, ráadásul betétlekötésnél előre tudjuk, hogy mennyi kamatot kapunk a futamidő végén. Van olyan bank, ahol a betétben lekötött összeg kétszereséért kell venni befektetési jegyet, vagy magyar állampapírt ahhoz, hogy magas kamatot kapjunk.

 


hirdetés

Milyen levonásokra lehet számítani?

A bruttó kamatból mindig le kell vonnunk a jelenleg 15%-os kamatadót, kivéve ha tartós befektetési számlában (TBSZ) kötjük le a pénzünket. Emellett még 6% egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) is kell fizetni. Kivételt ez alól az Európai Gazdasági Térségben forintban kibocsátott állampapír.
 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...