Mennyire biztonságos külföldön bankkártyával fizetni?

  2019. augusztus 27.

Az emberek külföldi tartózkodásuk alkalmával szívesebben fizetnek bankkártyájukkal, mint készpénzzel. Úgy vélik túl bonyolult pénzt levenni számlájukról, majd az átváltani az ott használatos pénznemre. De vajon mennyire biztonságos külföldön bankkártyával fizetni? Mielőtt tovább olvassa cikkünket, hadd adjunk egy jó tanácsot! Indulás előtt mindenképpen ellenőrizze bankkártyája lejárati dátumát. Ugyanis bármilyen kényelmes lenne külföldön bankkártyával fizetni, ha az le van járva, nem sokra megy vele.

 

Pénzéhez ATM-ből, vagy kártyás vásárlással is hozzájuthat. De vajon mennyibe kerül mindez? A bank sokat nyer a devizaváltáson. Külföldön sor kerülhet bankkártyája használatára, még ha nem is úgy tervezi. A legtöbbször például azért, mert nem vált utazás előtt elegendő pénzt. Ha nem euróról van szó, hanem egyéb pénznemről, amit később nem tud felhasználni, akkor érthető is, hogy nem szerez be túl nagy mennyiséget, pláne, hogy pénzbe kerül a váltás és a visszaváltás is.

 

Gyakran tehát a bankszámlára muszáj hagyatkozni külföldön, ha a helyi készpénz elfogy. Amit fontos tudni, hogy nem biztos, hogy ugyanannyiba kerül a pénzfelvétel és a kártyás vásárlás, mint Magyarországon.

Sokan a saját számlavezető pénzintézetük automatáit, fiókjait keresik. Akármilyen pénzintézethez is fordul, ha nincs éppen az adott devizában számlája, a forintos számláról a bank nem a legjobb váltási rátával fordítja át a pénzt arra a pénznemre, amiben kiadja az ATM a kért összeget. Ha a forintos számláról vesz fel pénzt, akkor a ráta az esetek túlnyomó többségében nem a középárfolyam lesz. Ha az lenne, akkor a pénzküldő cégek nem élnének meg belőle.

Ha van eurós számla és ehhez tartozó kártyával, például Olaszországban eurót vesz fel, akkor is keletkezhet plusz költség. Van olyan ATM társaság, amely angol fontban terheli meg a bankkártyát és vált euróra, nem a legkedvezőbb árfolyamon. Ez sajnos csak a tranzakció elindítása után derül ki.

 

Mi lehet a megoldás? Vigyen több készpénzt, amit át tud váltani, illetve megbízható ATM-ből vegyen fel pénzt, amelyeket neten le tud ellenőrizni. Nem szabad arra hagyatkozni, hogy Európában mindenhol tud készpénz nélkül fizetni, és ez a legbiztonságosabb. Érdemes előre tájékozódni az adott országban levő bankokról, ATM-ekről. A felkapott turista helyeken nem érdemes a kézre eső, feltűnő automatákhoz fordulni pénz kivétel céljából.

Általában külföldön a legtöbb helyen fizethet bankkártyájával, akár egy érintéssel is. Az egy érintéssel történő fizetés értékhatára országonként eltérő. A kártyás vásárlás külföldön is díjmentes. Viszont nem árt, ha tudja, hogy bizonyos országokban a kereskedőnek joga van díjat felszámolni a tranzakciók után. Érdemes erről indulás előtt tájékozódni.

 

Mielőtt külföldre utazik jegyezze fel bankja külföldről is hívható ügyfélszolgálati számát. Ha az utazás során bármilyen problémája adódna, vagy ellopnák kártyáját, azonnal intézkedhet annak letiltásról. A bankok kiemelt figyelmet fordítanak a kártyás csalások kiszűrésére. Ha utazást tervez, érdemes bankjánál is jelezni az úti célt.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...