Mire kell figyelni, ha külföldön használja bankkártyáját?

  2017. december 06.

Karácsony, Szilveszter közeledtével sokan utaznak külföldre, hogy ott töltsék az ünnepeket. A tapasztalatok szerint az emberek szívesebben fizetnek bankkártyájukkal, mint készpénzzel. Túl körülményesnek találják, hogy pénzt vegyenek le számlájukról, majd az átváltsák a megfelelő pénznemre. De mire kell figyelni, ha külföldön használja bankkártyáját? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot a külföldi bankkártya használattal kapcsolatban. Ha ezekre odafigyel, biztos lehet benne, hogy zavartalan lesz külföldi utazása.

 

Mire kell figyelni, ha külföldön használja bankkártyáját?

Lejárati idő

Indulás előtt minden esetben ellenőrizze bankkártyája lejárati idejét. A bankkártyán jól látható helyen hh/éé formátumban tüntetik fel a kártya érvényességi idejét. Abban az esetben, ha az utazás előtt kapta készhez új bankkártyáját, azt mindenképpen aktiválja indulás előtt. Ha több bankkártyával is rendelkezik, különböző szolgáltatóknál, biztonságérzetet nyújthat, ha nem egy, hanem több kártyát is magával visz külföldre. Ugyanis, ha valamelyikkel történik valami, még mindig ott van egy másik kártya, amit használni tud.

 

Napi limit

Mindenképpen ellenőrizze indulás előtt, hogy milyen napi vásárlási limit van beállítva kártyáján, ha szükséges, ezt állítsa át. Gondolja át alaposan, hogy egy utazásra mekkora összegű napi limitre van szüksége. A napi limit meghatározásakor vegye figyelembe, hogy hozzávetőlegesen mennyit szeretne költeni egy nap. Szándékozik-e vásárolni, vagy egy esetleges váratlan helyzet esetén is hozzáférjen pénzéhez. A legtöbb banknál ez már mobiltelefonos applikáción keresztül is megtehető.

 

SMS értesítő

A bankszámla költségeinek nagy részét az SMS értesítők teszik ki, mert igen csak borsos áron kínálják a szolgáltatók. Viszont, ha külföldre utazik, nem érdemes ezen spórolni, mindenképpen használja az SMS-kontroll lehetőségek, így a kártyán történő pénzmozgásról azonnal értesül.

 

Ügyfélszolgálati hívószám

Egy biztos helyre jegyezze fel bankja külföldről is hívható ügyfélszolgálati számát, például beleírhatja telefonjába. Ha az utazás során bármilyen problémája adódna, vagy ellopnák kártyáját, azonnal intézkedhet annak letiltásról. A bankok kiemelt figyelmet fordítanak a kártyás csalások kiszűrésére. Ha utazást tervez, érdemes bankjánál is jelezni az úti célt. Ezzel elkerülheti, hogy a háttérben futó, kártyás csalásokat 24 órában figyelő rendszerek esetleg úgy értelmezzék, hogy kártyája illetéktelen kezekbe került.

 

Kártyás vásárlás

A népszerű külföldi turista helyeken gond nélkül fizethet bankkártyájával, akár egy érintéssel is. Az egy érintéssel történő fizetés értékhatára országonként eltérő. Az értékhatár alatti vásárlásoknál elég, ha kártyáját hozzáérinti a terminálhoz. Az értékhatár fölötti összegek esetében pedig szintén egy érintéssel, de PIN kódja megadásával fizethet. Amennyiben a kártyás fizetésnél az aláírását is kérik, mindig olvassa el figyelmesen, mit ír alá. 

A kártyás vásárlás külföldön is díjmentes. Viszont nem árt, ha tudja, hogy bizonyos országokban a kereskedőnek joga van díjat felszámolni a tranzakciók után. Érdemes tehát már indulás előtt tájékozódni, hogy a célországban milyen szabályozások érvényesek. Ha közelebbi úti célt választ, és autóval utazik, a bankkártya már út közben is jó szolgálatot tehet. Fizethet vele tankoláskor, vásárolhat vele autópálya matricát, vagy bármi mást, ami út közben szükséges.

Anyagilag akkor jön ki a legjobban, ha helyi pénznemben fizet, mert így a legjobb átváltási árfolyammal számolhat. A külföldi kártyás fizetésnél alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról és a készpénzfelvétel költségeiről minden esetben előzetesen tájékozódjon bankjánál.

 

Megéri külföldön pénzt felvenni?

Ha külföldön ATM-ből vesz fel pénzt extra költségek merülhetnek fel. Jó, ha tudja, hogy a kártyatársaságok és a bankok is hirdetnek kedvezményes akciókat bizonyos időszakokban. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjon számlavezető bankjánál arról, hogy az utazás időpontjában számíthat-e valamilyen akcióra.

 

Némi készpénzt tartson magánál!

A bankkártya a legbiztonságosabb, és leggyorsabb fizetési eszköz, viszont azért nem árt, ha némi készpénzt is tart magánál külföldi útja során. Előfordulhat, hogy a kisebb üzletekben, vagy a helyi tömegközlekedési eszközön csak készpénzt fogadnak el.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...