Azonnali pénzküldési lehetőségek

  2020. január 22.

Mindenkivel előfordulhat, hogy azonnal pénzt kellene küldeni valahova. Mivel Magyarországon csak 2020 márciusában indul el legkorábban az azonnali átutalás, muszáj igénybe venni különböző alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat. Megnéztük, hogy milyen azonnali pénzküldési lehetőségek vannak, és mennyibe kerülnek.

 

Azonnali pénzküldési lehetőségek:

  • Revolut: A számlák között ingyenes az utalás. Nem kell havidíjat fizetni a számlavezetésért, illetve nincs havi éves díja a Revolut kártyának. Az utalás pillanatokon belül megérkezik a fogadó számlára. A Revolut számlát forinttal is fel lehet tölteni bankkártyával vagy banki átutalással, és lehet forintban is egyenleget vezetni. Az azonnali pénzküldéshez mindkét félnek rendelkeznie kell Revolut számlával.
  • Viber Moneytou:Ezzel a szolgáltatással két Mastercard vagy VISA kárya között lehet pénzt küldeni azonnal, este és hétvégéken pedig pár perces átfutással. 3 000 forintig 79 Ft a díj (szombatonként 2019 végéig 49 Ft), a küldött összeg 3 000 forint feletti részére 1,5% jutalékot kell küldeni. A funkció elindításához a Viber appon belül a Moneytou ikont kell kiválasztani a pénzküldéshez, a felhasználóknak csak egyszer kell regisztrálniuk kártyájukat. A tranzakció a két fél kártyája között zajlik, tehát a Moneytou nem egy mobiltárca, nincs egyenlege, a felhasználóknak nem kell pénzt letétbe helyezniük vagy kivenniük onnan.
  • Western Union: Készpénz küldéshez el kell menni egy Western Union képviseletre, befizetni a pénzt, elküldeni a kapott nyomonkövetési kódot a címzettnek, aki egy másik Western Union képviseleten felveheti a készpénzt. A pénzküldési díj attól is függ, melyik partnernél adja fel a pénzt, például 35 000 forintig fix 1 500 forint az Intercash-nél, a Magyar Postánál 30 000 forintig fix 1 870 forint, 315 000 forint felett fix 4%. Az internetes pénzküldés díja 1 000 euróig egységesen 3 euró. Ebben az esetben bankkártyával fizethet akár otthonról. A küldött összeget csak készpénzben és csak személyesen lehet átvenni egy Western Union fiókban, partnernél vagy olyan postafiókban, amelyik ajánl Western Union szolgáltatást. Egyelőre Magyarországon belül is csak euróban lehet fizetni bankkártyáról, viszont kifizetés csak forintban történik, a Western Union által megszabott árfolyamon. Amennyiben forint alapú kártyával fizet, kétszer bukja az átváltást, mert a fizetésnél a kártyakibocsátó bank árfolyamán kell venni az eurót. A pénzküldés regisztrációhoz kötött, személyazonosság igazolása nélkül egy éven belül 1 000 eurót lehet küldeni, a személyazonosság igazolása után a limit 5 000 euróra emelkedik 3 napos időszakonként. A pénzfogadáshoz viszont nem kell bankszámla vagy bankkártya, elég a személyi azonosság igazolása és pénzátutalási ellenőrzőszám, más néven nyomonkövetési szám (MTCN) ismerete.
  • MoneyGram: Hálózata a világ 200 országában elérhető. Készpénzküldés esetén, el kell menni egy képviseletre, Magyarországon például egy Corner pénzváltóhoz vagy TESCO-ba, hogy befizesse a pénzt. A címzett a 8-jegyű hivatkozási szám ismeretében veheti fel a küldött összeget. Bankkártyáról is lehet utalni, ebben az esetben nem kell személyesen megjelenni a képviseleten. Lehet forintot utalni bankszámlára és mobiltárcára is, így nincsenek devizaváltási költségek. Lehet euróban vagy dollárban is pénzt feladni, de Magyarországon forintban lesz a kifizetés. A Corner Groupnál 7 500 forintig fix 1 700 forint a díj, fix 1 090 a kedvezményes díj. Ezen összeg felett sávosan növekszik, 150 000 Ft elküldése pl. 6 800 forintba kerül alapáron. 1 575 000 Ft feletti összegnél 4,25% a tranzakciós díj, 3,20% pedig a kedvezményes. Kínára külön díjszabás létezik, 115 000 forintig fix 2 8000 forintos díjjal.
  • Apple Pay: Az Apple Cash, az Apple Pay pénzküldés funkció egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban állandó lakcímmel (resident) rendelkező felhasználók számára elérhető akik US Apple ID-vel rendelkeznek. Az Apple Pay-hez több magyar bank által kibocsátott bankkártyát (OTP, CIB, Erste, K&H, Gránit) is hozzá lehet rendelni. Ezekkel a kártyákkal lehet a Apple Pay-en keresztül fizetni. Pénzt viszont nem lehet utalni ezekre a kártyákra. Más nevére szóló bankkártyát is hozzá lehet adni az Apple Pay-hez, de erre sem lehet pénzt utalni. Az Apple Pay ingyenes a felhasználók felé. A OTP Simple virtuális prepaid kártyáját szintén hozzá lehet rendelni az Apple Pay-hez. Így egy Simple kártyával gyakorlatilag mindenki hozzájuthat az Apple Pay szolgáltatáshoz függetlenül attól, hogy hol bankol.
  • PayPal Xoom: Ezzel az azonnali pénzküldő szolgáltatással euróban, angol fontban, amerikai dollárban és kanadai dollárban lehet pénzt küldeni, forintban nem. Ha banki munkanapon 1:30-ig elküldi a pénzt, még aznap odaér. A használathoz egy PayPal fiókra van szükség. Nem lehet forintot küldeni és bukni fog az átváltással is, ezenkívül 2,9% körüli jutalékot kell fizetni.
  • TransferWise: Fő profilja a két eltérő devizanem közötti átváltás és a nemzetközi utalás. A pénzküldésért egy kisebb díjat számolnak fel, ez pénznemenként eltérő, az átlag körülbelül 210 Ft (€0.63), ezenfelül 0,35% körüli átváltási díjat. Ez a ritkább devizapároknál akár 2% feletti is lehet. A pontos költségekről minden utalás előtt tájékoztatnak. Nem garantálják az azonnali pénzküldést, de a gyakorlat azt mutatja, hogy például egy Magyarországról Nagy-Britanniába küldött kisebb összeg percek alatt megérkezik, ha hitelkártyáról indul a tranzakció. A forint-euró utalás szintén órákon belül megérkezik, a ritkább devizapárok azonban napokig is eltarthatnak. Magyarországon belüli használatra nem túl előnyös, mert nem lehet forintot küldeni és forintot fogadni.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...