Az új munkakörülmények, új lakhatási igényeket kívánnak

  2021. február 15.

Egy évvel ezelőtt még senki nem gondolta, hogy a járvány ilyen óriási méretű, globális üggyé alakul, és, hogy ez, mekkora hatással lesz majd a mindennapjainkra. A legnagyobb változás talán a munka területén érzékelhető. Nagyon sokan kényszerültek home offic-ba, vagyis otthoni munkavégzésre, ami pedig magával hozza a lakhatási körülmények megváltozását. Az új munkakörülmények, új lakhatási igényeket kívánnak. Másfajta lakásokat keresnek ma az emberek, mint egy évvel ezelőtt, és úgy néz ki, hogy ez a járvány lecsengése után is így marad.

 

Az első járvány-hullámnak köszönhetően, a turisták eltűntek a fővárosból, így üresen maradt mintegy 7500, rövid távú kiadásra szánt belvárosi „AirBnb-s” lakás, és több tízezer álláshely szűnt meg. Aki budapesti albérletet keres, annak kedvez ez a helyzet, mert még a kisebb, könnyen kiadható lakások bérleti díja is 20%-kal csökkent az elmúlt fél-egy évben.

2019 végén 100 ezer forint plusz rezsi alatt csak külső kerületi, kompromisszumos garzont lehetett találni, viszont 2020 végére már 75-80 ezer forinttól megjelentek a kínálatban az elfogadható állapotú, belvárosi, vagy ahhoz közeli garzonok is. Sokszor a bérbeadók abba is belemennek, hogy az albérlők egy havi kauciót fizessenek a kettő helyett, és elfogadják, hogy gyerekkel, kisállattal költöznek.

A minimális ár viszont kevéssé csökkent. A külvárosi kompromisszumos szoba-konyhák ára legfeljebb pár ezer forinttal csökkent, 65-75 ezer forintról, 60-70 ezer forintra. Ilyen ár alatt Budapesten már csak szobát lehet kapni, közös fürdővel, közös wc-vel. A kieső környékeken, a felújítandó lakásokban rezsivel együtt 35-40 ezer forinttól már lehet szobát találni.

 

A karanténnak, illetve a home office-nak köszönhetően, új lakhatási igények alakultak ki. Gyorsan kiderült, hogy az eddig elegendőnek hitt lakás szűkösnek bizonyul egy család számára, ha a szülők is, és a gyermek(ek) is otthonról végzik a mindennapi tevékenységüket, mert nem biztos, hogy van elegendő helyiség az elvonuláshoz. Az egész napos otthonlét igényli a főzést, étkezést, illetve a kikapcsolódást is. A kikapcsolódáshoz egy erkély, vagy egy kis kert nagyon jól jön. Ha ez nincs, akkor viszont fontos lett, hogy a lakás közvetlen környezetében legyenek minőségi parkok, zöldfelületek, hogy legyen hová kimenni.

Nagy valószínűséggel, a jövőben sok munkahelyen a home office megmarad, még akkor is, ha az élet visszatér a régi kerékvágásba. Az irodai típusú munkák esetén hetente 2-3 alkalommal lesz szükséges bemenni a munkahelyre, így rugalmasabban tud ez a réteg lakóhelyet választani.
Mivel Budapestről könnyen megközelíthető a Velence tó, illetve Siófok, Balatonfüred és vonzáskörzetük, így a főváros „elővárosi régiójának” számítanak. Ennek köszönhetően ezeken a területeken nőttek a minőségi ingatlanok árai.

 

A Falusi CSOK kedvezmények is ösztönzik a házvásárlókat arra, hogy vidéki otthont keressenek maguknak. Egyenlőtlenül oszlik meg a kereslet a közel 3 ezer falusi CSOK-os település között. Első sorban a Balaton keleti részéhez, Budapesthez, illetve a tehetősebb nyugati és keleti nagyvárosokhoz (Győr, Székesfehérvár, Debrecen, stb.) közel eső települések a népszerűek.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...