Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége töretlen

  2021. február 08.

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy megtakarítási forma a nyugdíjas évekre tudatosan készülők körében. Az utóbbi évről elmondható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége töretlen, a pénztári tagok létszáma tovább emelkedett, valamint az egy főre jutó megtakarítás is egyre magasabb. Ez derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) jelentéséből. 2020 harmadik negyedévében 1,74 millió embernek volt ÖNYP-megtakarítása, és az egy főre jutó átlagos megtakarítás 1,37 millió forint.

 

Egyre több pénzt szánnak az emberek havonta öngondoskodásra. A Magyar Nemzeti Bank 2019-es adatai szerint a pénztártagok átlagosan 6 000 forintot tettek félre havonta, ez a szám 2020-ra havi 7 700 forintra emelkedett. Ennek 66%-a egyéni befizetés, 34%-a pedig a munkáltatói befizetés. Fontos tudni, hogy 2019. óta mindkét típusú befizetésre jár a 20%-os (legfeljebb évi 150 000 forintos) állami támogatás.

A szakértők szerint a nyugdíjcélú megtakarítások optimális összege havi 20-30 ezer forint. Ennyi pénz szükséges ahhoz, hogy a nyugdíjba vonulás idejére kellően nagy tőke halmozódjon fel, amely stabil jövedelmet tud biztosítani.

A felmérésből jól látható, hogy a szükséges összegnek alig egyharmadát-egynegyedét teszik csak félre havonta a tagok. Ennek következtében idős korukban csak 25-33 ezer forintos havi nyugdíjkiegészítésre számíthatnak.

 

A pénztári megtakarítások másik közkedvelt formája az egészségpénztárak által kínált szolgáltatás. Az ÖPOSZ jelentéséből kiderül, hogy 2020 harmadik negyedévében az egészségpénztári taglétszám már 929 000 főre tehető. A tagok átlagosan 61 000 forintos számlaegyenleggel rendelkeznek.

Az átlagos tagdíj körülbelül havi 1 000 forint. Ennek 80%-a az egyéni befizetésekből van, és csak 20% származik a munkáltatói befizetésekből. Ehhez a konstrukcióhoz is 20%-os állami támogatás jár (maximum 150 000 forint).


hirdetés

 

A pénzügyi célok megvalósításának az öngondoskodás az egyik legkézenfekvőbb módja. Ha nyugdíj-előtakarékosságra, vagy egészségügyi kiadásaira szeretne pénzt félretenni, az önkéntes pénztárak kiváló megoldások. Az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások közül még két további lehetőség közül lehet választani. Az egyik a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), a másik pedig a nyugdíjbiztosítás.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...