Vajon a fiatalok szerint fontos az öngondoskodás?

  2019. december 13.

Egy felmérés azzal kapcsolatban faggatta a fiatalokat (18-29 év között), hogy mennyire vannak tisztában az öngondoskodás fogalmával, illetve fontosságával. Érdekes eredmények születtek. Kíváncsi, hogy vajon a fiatalok szerint fontos-e az öngondoskodás? A továbbiakban kiderül. A harminc év alatti fiatalok kevésbé tartják fontosnak az öngondoskodást nagyobb céljaik eléréséhez. Saját bevallásuk szerint nem is rendelkeznek elegendő pénzügyi ismerettel az öngondoskodás szükségességének megítéléséhez. Szóval igencsak ráférne a fiatalokra a pénzügyi tanácsadás. Jó hír viszont, hogy nyitottak a személyes pénzügyi tanácsadásra, illetve egy szakértő segítségére.

 

Az öngondoskodásról szóló felmérés szerint, a következő eredmények születtek. A 18-29 év közötti fiataloknak körülbelül a harmada (35,4%) ismerte fel a megtakarítás fontosságát. 28%-uk gondolja úgy, hogy nincs szükség öngondoskodásra. Saját bevallásuk szerint, ha pénzügyi gondjaik lesznek, majd megoldják valahogy. A fiatalok 21,3%-a úgy érzi nem rendelkezik megfelelő pénzügyi ismerettel ahhoz, hogy megítéljék az öngondoskodás szükségességét.

A fiatalok többsége is (57,5%) az általános anyagi biztonságot tartja az egyik legfőbb távlati célkitűzésének. Az időskori anyagi biztonság megteremtését kevesebb, mint 30%-uk említette az első három helyen. A fiatalok közül csak minden harmadik véli úgy, hogy a megtakarítást minél előbb el kell kezdeni és hosszabb távon, kisebb összegeket félretenni.

A fiatalok több mint 30%-a nem tud, vagy legfeljebb havi ötezer forintot tud félretenni. Van azonban egy olyan réteg (11%), akik havi 100 ezer forintnál is többet tudnak félretenni. Valószínűleg ők azok, akik munkába állás után nem hagyták el a családi fészket.


hirdetés

A fiatalok 50%-a úgy véli, hogy nem lesz elég állami nyugdíja a kényelmes, biztonságos megélhetéshez, további 30% pedig egyáltalán nem tudja, mire számítson. Meglepően a fiatalok közül sokan ismerik a nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségeket. A legtöbben az önkéntes nyugdíjpénztárakat (86,6%) ismerik, amit a nyugdíj előtakarékossági számla (81,1%) és a nyugdíjbiztosítások (74,8%) követnek. A fiatalok döntő többsége viszont nincs tisztában a termékekhez kapcsolódó adójóváírás lehetőségével, ami a nyugdíjbiztosítások esetében évi 20%, maximum 130 ezer forintot jelent.

 

A felmérés szerint sok fiatal úgy gondolja, hogy nem rendelkezik megfelelő pénzügyi ismerettel a megtakarítások terén. Véleményük szerint a személyre szabott pénzügyi tanácsadás segítené őket a legjobban az öngondoskodás megkezdésében. 12,6% igényelné, hogy egy hiteles szakértő elmondja nekik, hogy milyen jövő áll generációjuk előtt.

Megtakarítás, befektetés témában a fiatalok 22,8%-a hallgatna szülők, rokonok tanácsára, 20,5%-uk pedig pénzügyi szakértőkre. 22%-uk véli úgy, hogy a reklámok hiteles információforrások, 15,7%-uk pedig az interneten fellelhető cikkeket részesítené előnyben.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...