Ingatlan ajándékozása esetén kell-e illetéket fizetni?

  2018. február 15.

Napjainkban sokan vásárolnak ingatlant, az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően. Kevesen vannak azonban olyan szerencsésebb helyzetben, hogy ajándékba kapnak egy ingatlant, főleg azért is, mert az ingatlanárak az egekbe szöktek napjainkra. Nem sűrűn, de előfordulnak ilyen esetek. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ingatlan ajándékozási illetékre.

 

Ajándékozási szerződés

Ingatlan ajándékozása esetén az ajándékozást írásba kell foglalni ügyvédi ellenjegyzéssel. Az ajándékozási szerződésben fel kell tüntetni az ajándékozás okát, valamint külön rögzíteni kell a szerződés érvényességének biztosítása miatt, hogy a megajándékozott fél elfogadja az ajándékot, valamint kötelező eleme az ajándék értékének megjelölése is.

 

Mentes az ajándékozási illeték alól:

A lakástulajdon kezelői jogának ingyenes megszerzése.

A lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzése, ha a megajándékozott az ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít, és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. A megajándékozott lakóházépítési szándékáról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál.


hirdetés

 

Az ajándékozási illeték alapja

Ajándékozás esetén az illeték alapja a vagyonszerző által megszerzett vagyon tiszta értéke. A tiszta érték kiszámításánál a megszerzett vagyon forgalmi értékéből le kell vonni az ajándékot terhelő adósság és az egyéb teher értékének egy-egy megajándékozottra eső részét.

 

Az ajándékozási illeték mértéke

Ajándékozással történt vagyonszerzés esetén az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényben meghatározott módon ajándékozási illetéket kell fizetni.

2010 augusztusa óta egyenes ági rokonok között (szülő-gyermek, nagyszülő-unoka, stb.) az ajándékozás illetékmentes, legyen szó akár ingatlanokról, akár pénz ajándékról, akár egyéb ingóságokról. 2014. január 1-től pedig a házastársak közötti ajándékozás is illetékmentes lett.

Ha az ajándékozási szerződés nem egyenes ági rokonok között jön létre, akkor kell illetéket fizetni. Ennek mértéke aszerint alakul, hogy lakásról, vagy egyéb vagyontárgyról van-e szó.

Az ajándékozási illeték általános mértéke az egy megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke után 18%.

A lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az ajándékozási illeték mértéke 9%.


Az ajándékozás bejelentése

Ingatlan tulajdonjogának, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jognak a megszerzését (megszüntetését) az ingatlanügyi hatósághoz kell bejelenteni.

A vagyonszerzési illeték tárgyát képező, de ingatlan-nyilvántartási eljárást nem igénylő jogügyletet a szerződő felek közvetlenül az állami adóhatóságnak kötelesek bejelenteni.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...