A személyi kölcsön igénylésekor a legfontosabb a jövedelem

  2021. május 31.

Személyi kölcsön igénylésekor a bank nagyon szigorúan megvizsgálja a jövedelmet, és ragaszkodik a követelményrendszerükben meghatározott jövedelem nagyságához. Nagyon fontos, hogy az igazolható jövedelmet veszi csak figyelembe a bank. Hiába kapja Ön az igazolható jövedelme többszörösét munkahelyén, ha nem tudja semmilyen dokumentummal igazolni azt. A hitelintézetek csak azt a jövedelmet fogadják el, amit igazolni is tud. Ez érthető, hiszen ez lesz a biztosíték arra, hogy Ön a jövőben vissza tudja fizetni a személyi kölcsönt, mivel egyéb fedezet nem szükséges a hitel felvételéhez.

 

Jogszabály határozza meg, hogy a jövedelem hány százaléka terhelhető a törlesztőrészlettel. A JTM szabály értelmében, fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

Általában legalább a minimálbérnek megfelelő keresettel kell rendelkezni a személyi kölcsön igényléséhez, de ez a kritérium bankonként eltérő lehet. Minden bank maga határozza meg, hogy mekkora jövedelem szükséges a kölcsön igényléséhez. Abban viszont minden bank megegyezik, hogy minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz juthat.

 

A jövedelemre vonatkozó feltételek különbözőek attól függően is, hogy Ön alkalmazottként, vagy vállalkozóként dolgozik:

 


hirdetés
  • Ha Ön alkalmazottként dolgozik legalább 3-12 havi, határozatlan idejű munkaviszonnyal kell rendelkeznie, de ez bankonként eltérő. A pénzintézetek többsége elfogadja a külföldi munkabért, viszont ennek feltétele, hogy legyen hazai lakcímkártya, illetve adókártya.
  • Ha Ön vállalkozóként dolgozik, legalább 1 lezárt üzleti évet kell igazolnia a bank számára.
  • A saját jogon járó öregségi nyugdíjat is elfogadják a bankok, mint jövedelmet, viszont a rokkantsági és baleseti nyugdíjat nem, mert ez hivatalosan ellátásnak minősül.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...