Milyen jövedelmeket különböztetnek meg a bankok hitelfelvételkor?

  2021. május 06.

Hitelfelvételkor a bank alaposan megvizsgálja a hitelfelvevő jövedelmét. A jövedelem csak egy bizonyos százalékik terhelhető hitellel, amiről a JTM szabály rendelkezik. Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500.000 Ft jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. Milyen jövedelmeket különböztetnek meg a bankok hitelfelvételkor? Mutatjuk!

 

Milyen jövedeltípusokat különböztetnek meg a bankok hitelfelvételkor?

  • Elsődleges jövedelem: Elsődleges jövedelemnek számít a munkabérként, a vállalkozói jövedelemként kapott kereset, illetve az öregségi, rokkantsági nyugdíj. A minimálbérnek megfelelő jövedelmet minden esetben igazolni kell.
  • Kiegészítő jövedelem: A kiegészítő jövedelmeket kizárólag az elsődleges jövedelmeken felül számítják be a pénzintézetek, ilyenek például a GYED, GYES, családi pótlék, bónusz, jutalom, stb.

 


hirdetés

Mindkét jövedelemtípus elbírálása esetén bankonként eltérő, hogy mit tekintenek elfogadható elsődleges, illetve kiegészítő jövedelemnek. Alkalmazottként legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges a hitelfelvételhez, illetve nem állhat próbaidő, vagy felmondási idő alatt. A jövedelmet igazolni is kell, munkáltatói igazolással, bankszámla kivonattal, illetve NAV dokumentumokkal. Vállalkozóként legalább 1 lezárt adóév szükséges.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...