A hitelfelvételi kedv 10 éve nem volt ilyen nagy, mint napjainkban!

  2018. február 28.

A 2008-ban bekövetkezett gazdasági válság óta a bankok csaknem ugyanúgy kínálják a hiteltermékeiket napjainkban, mint a válság előtt, és ez a többi európai országra is jellemző. Elérhetőek a lakosság számára olcsó kamatozású kölcsönök, amik nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen továbbra is sokan veszik fel anyagi helyzetük megsegítésére, vagy többek között ingatlan vásárlására is.

Hazánkban az utóbbi 2-3 évben a kedvező gazdasági környezet és a hihetetlenül alacsony jegybanki alapkamat következtében még olcsóbbá váltak a hitelek, így kedvezőbb feltételekkel lehet felvenni azokat. Ez a fajta pörgés a kölcsönök terén már rég volt tapasztalható Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikája szerint a hitelfelvételi kedv csaknem 10 éve nem volt még ennyire magas, mint napjainkban. A bankok információi szerint valószínűleg 2018-ban sem fog alábbhagyni a kölcsönök iránti lelkesedés.

 


hirdetés

Európai viszonylatok

Európában az Európai Központi Bank (EKB) gyakran méri a hitelezés állapotát a tagországokban. A legfrissebb, 2018 januárjában mért adat kimutatta, hogy a tavalyi évben az eurózónában enyhültek a hitelfelvételi követelmények a jelzáloghitelek és a fogyasztási hitelek esetén, eszerint könnyebben és egyszerűbben igénylehetők meg ezek a típusú kölcsönök, mint korábban. Érdemes tudni, hogy a tavalyi év első negyedévében a hiteligénylések csaknem 8%-kal nőttek az előző negyed évhez képest (akkor 12%-os növekedés volt megfigyelhető). Fél évvel ezelőtt, azaz 2017 nyarán 17%-os növekedés volt tapasztalható a fogyasztási hitelek terén, amíg az utóbbi negyed évben ez a szám 11%-kal megugrott.

 

Szakértők szerint az idei év első felében még nagyobb lehet a kereslet a hitelekre Magyarországon és a többi európai országban egyaránt, hiszen az alacsony kamatú, olcsó hitelek kedvező feltételei miatt, egyre többen gondolják úgy, hogy hitelből szeretnék megvalósítani céljaikat.

 

A legfrissebb Európai Uniós adatokat tekintve ugyanakkor nem valószínű, hogy hirtelen, óriási mértékben bővülne a lakossági hitelek iránti kereslet, és az emberek tolonganának a pénzintézetekben. Az Európai Központi Bank adatai alapján 2017 júniusától szeptemberig 2,8%-on stagnált a hitelezés Európában. Az adatok szerint attól függetlenül, hogy egyre olcsóbb hiteleket lehet igényelni, nem jellemző, hogy kapkodnának érte az emberek. Ez az adat az európai országok között mért statisztika és átlagszámítás alapján jött létre, Magyarországon továbbra is egyre többen igénylik a kölcsönöket.
 

Miért vált népszerűbbé a lakáshitel?

  • Elsősorban az elmúlt évek ingatlanárainak emelkedése maga után vonzotta azt is, hogy a lakosság egy jelentős része csak hitel segítségével tudná megvásárolni a kiszemelt ingatlant.
  • Az alacsony kamatoknak köszönhetően sokkal kedvezőbbé váltak a kölcsönök, így egyre többen választják ezt a megoldást, hiszen kevesebb kockázatot nyújt, mint a korábbi években.


Tehát, pénzhez jutni könnyebben és olcsóbban tudnak ma már az emberek. Ám de mielőtt bárki is belevágna hirtelen egy hitelfelvételbe, érdemes több bank ajánlatát is átnézni, valamint az igénylési feltételekkel tisztában lenni, hiszen több olyan tényező is van, ami meggátolhatja a hitel felvételét. Például, ha valaki a KHR listán szerepel, akkor csak néhány helyen, és nagyon szigorú feltételekkel kaphat hitelt. Valamint, ha van egy másik hitele, amelynek törlesztése meghaladja a havi nettó jövedelmének egy bizonyos százalékát, akkor esélyes, hogy a kért kölcsön teljes összegét nem tudja felvenni, csak valamivel kevesebbet, vagy egyáltalán nem. Ez a törlesztőrészlet nagyságától és a jövedelemtől függ.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...