Vajon 2018-ban is folytatódik az ingatlanárak emelkedése?

2018-01-05

Az ingatlanpiacon 2015 óta áremelkedés tapasztalható. Az elmúlt évek becslései szerint Magyarországon 7% körüli az ingatlanárak emelkedése, de Budapesten és Budapest külvárosaiban akár 10-15%-os drágulás is felfedezhető. Ennek okai között szerepelhet a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amelyet fiatal házastársak igényelhetnek gyermekszámtól függően lakásvásárlásra, építésre vagy bővítésre. De a béremelések, és az alacsony lakáshitel kamatok is jelentős hatással vannak az ingatlanárak drágulására, mivel egyre többen kezdtek el az előbbi feltételek miatt otthont keresni, és venni maguknak.

Az ingatlanárak növekedése miatt, ma már jóval drágábban kerülnek eladásra olyan ingatlanok, melyek pár évvel ezelőtt még jelentősen kevesebbe kerültek. Így sokakat érdekel, hogy 2018-ban is folytatódik-e az áremelkedés, hiszen vannak, akik inkább kivárnák azt az időt, amikor ismét csökkenni fognak az árak, hogy újra elérhetővé váljon számukra a lakásvétel.

Az szinte biztosra vehető, hogy továbbra is vannak olyan tényezők, amelyek által továbbra is tapasztalható lehet az áremelkedés, de összességében az árak terén mérséklődésre számíthatunk.


2017-ben szinte minden az ingatlanpiac körül forgott

A tavalyi évben a béremelkedések és az alacsony hitelkamatok, illetve az állam által nyújtott támogatások miatt, az ingatlanpiac fellendülése folytatódott, viszont változtak a vásárlási feltételek. Hangsúlyosabbak lettek az újépítésű projektek, többen kezdtek építkezésbe, melynek okai között szerepelhet, hogy a CSOK nagyobb összegű támogatást nyújt ingatlan építése esetén, mint használt lakás vásárlásakor. 2017-ben az újépítésű projektek esetében az árak a munkaerőhiány, az alapanyagok és a munkálati költségek drágulása miatt is emelkedtek.

A szakértők véleménye megosztott a pontos áremelkedéssel kapcsolatban, viszont szemmel látható a drágulás. Egyes elemzők szerint 2016 és 2017 között 15%-os, mások szerint 7-8%-os áremelkedés tapasztalható.

A tavalyi évben legfőképpen a Budapest kerületeiben lévő lakások ára növekedett, de ugyanakkor a nagyvárosokban és megyeszékhelyeken is jelentősen drágultak az árak, pedig az előző évekre ez még nem volt jellemző.


Mi várható idén?

Nehéz előre megjósolni, hogy mi várható a 2018-as évtől, de az előre látható folyamatok alapján talán mérséklődésre lehet számítani.


hirdetés

Az előrejelzés alapján a bérek idén 12%-kal nőhetnek, a kedvező kamatú lakáshitelek ebben az évben is kitarthatnak, és várhatóan a CSOK-ot is több fiatal házaspár fogja igénybe venni, mint tavaly. A használt ingatlanok terén megállt az árnövekedés, várhatóan idén az áremelkedést az újépítésű ingatlanok fogják vinni, hiszen Budapesten a tavalyi 3,2 ezer projekt közül idén 7,7 ezer lakást fognak átadni.

Jelentős árkülönbségek tapasztalhatóak a fővárosi, és a vidéki ingatlanok között, ami várhatóan az új építési projektek miatt még nagyobb árkülönbséget mutathat.