Vehet fel lakáshitelt, aki készpénzben kapja jövedelemét?

  2019. május 13.

A magyar munkavállalók több mint ötöde készpénzben kapja fizetését, 5%-uk pedig vegyesen, készpénzben és banki utalással, állapította meg az MNB egyik felmérése. Ami nagyon fontos, hogy készpénzes jövedelem esetén is az igazolható jövedelemről beszélünk. Hiába kapja az igazolható munkabére két-háromszorosát, ha nem tudja igazolni, a bankok nem fogadják el, nem adnak hitelt. De vajon vehet fel lakáshitelt készpénzes jövedelemmel? Erre a kérdésre keressük a választ cikkünkben.

Ha hitelből vásárolna ingatlant, a lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet lát a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.


hirdetés

 

Vehet fel lakáshitelt, aki készpénzben kapja jövedelemét?

Lakáshitel felvétele - általános feltételek:

Személyi feltételek

 • 18. életév betöltése
 • legalább minimálbér igazolása
 • cselekvőképesség
 • életbiztosítás (bizonyos kor felett, vagy ha egyedül veszi fel a hitelt)

Ingatlan fedezet feltételei

 • tulajdoni lap
 • megfelelő érték
 • az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel
 • az ingatlan aktuális állapota feleljen meg a tulajdoni lapon bejelentettnek
 • nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás
 • önállóan forgalomképes
 • feleljen meg a banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek
 • tehermentesség, vagy elfogadható teher

 

A bankok hiteleznek készpénzes jövedelemre

A bankok adnak lakáshitelt a készpénzes jövedelemre is, ám az már a pénzintézettől függ, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni ebben az esetben. Létezik olyan pénzintézet, amelyik meghitelezi a NAV által igazolt készpénzes jövedelmet, és az sem feltétel, hogy legyen a hitelfelvevőnek bankszámlája. Egyes bankok hiteleznek készpénzes jövedelmet, viszont elvárják, hogy az ügyfélnek a hiteligénylést megelőző 2-3 hónapban már legyen bankszámlája, amit bankszámlakivonattal igazolni tud. Vannak olyan hitelt nyújtó intézmények, amelyek nemcsak egy már meglévő bankszámlához ragaszkodnak, hanem ahhoz is, hogy azt a leendő adós aktívan használja. Ez azt jelenti, hogy a számlán rendszeres, legalább havi egy ügyfél által kezdeményezett terhelés és legalább havi egy nem bank általi 10 000 Ft-ot elérő jóváírás (jövedelem, egyéb átutalás, készpénzbefizetés) van.

Fontos tudni, hogy a készpénzes hiteligénylésnél minden esetben elvárás a NAV jövedelemigazolás, amit személyesen, postai úton és telefonon is beszerezhet.

 

A készpénzes jövedelem hátránya lakáshitelnél

Készpénzes jövedelemre nem minden bank ad lakáshitelt, lecsökken a hitelező pénzintézetek száma. Ennek hátulütője, hogy nem biztos, hogy a legkedvezőbb kamatot és THM-et kínáló ajánlatot tudja választani. Ami egy lakáshitel esetében sajnos akár több millió forintos különbség lehet a visszafizetésnél.

A másik hátrány, ami érheti a készpénzes jövedelemmel rendelkezőket a lakáshitel felvételekor, hogy eleshetnek a hitelező banknál vezetett számlára történő jövedelemérkeztetésért cserébe járó kamatkedvezménytől is.

Ha valaki ragaszkodik a teljes bankszámlamentességhez, akkor a havi törlesztőrészlet befizetése is problémát okozhat. Más bankszámlájáról kell utalnia az összeget, vagy a bankfiókban személyesen befizetnie, esetleg postai csekken is rendezheti a hitelt. Ez utóbbi plusz költséggel jár, és a pénz is lassabban érkezik meg a hitelintézethez. A pénzintézeteknek kötelező ingyenes technikai törlesztési számlát nyitniuk a lakáshitelesek számára, ahová be tudják fizetni a törlesztőket.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...