Új építésű ingatlant vásárolna hitelből? Vannak buktatók!

  2017. április 21.

Az alacsony hitelkamatoknak, illetve a CSOK-nak köszönhetően sokan vágnak bele a lakásvásárlásba. Budapest frekventáltabb környékein igencsak megnőttek a négyzetméterárak, főleg, ha új építésű ingatlanról van szó. A hitelkamatok alacsonyak, viszont hitelhez jutni nem könnyű, meg kell felelni számos banki követelménynek. Ha új építésű ingatlant szeretne hitelből vásárolni, számos buktatóba ütközhet. 

 

Új építésű ingatlant vásárolna hitelből?

A következőkre érdemes odafigyelni:

  • A lakáshitelt évtizedre választja, ne hamarkodja el a döntést.
  • Ha teheti, hosszú távon rögzített kamatú, és minél rövidebb futamidejű hitelt válasszon, mert ekkor csökkentheti a kockázatokat.
  • Ha változó kamatozású lakáshitelt választ ne feledkezzen meg arról, hogy ezeknek a hiteleknek a kamata változhat, vagyis a havi törlesztőrészletek nagysága is gyakran módosulhat.
  • Budapest kedvelt környékein 610 ezer forintos négyzetméterárral is találkozhat.
  • Néhány millió forintnál több önerőre van szüksége. Az egyik megoldás lehet, ha előre gondolkodik, hogy néhány év alatt lakástakarék szerződések kombinációjával összegyűjti az önerőt. Másik megoldásként szóba jöhet, hogy sikerült értékesíteni a már meglévő ingatlanját és ennek az árát visszaforgathatja az új lakásba.
  • A hitelfelvétel sem könnyű. Számos banki követelménynek meg kell felelni (jövedelem, munkaviszony, ingatlanfedezet, stb.), illetve azt se felejtse el, hogy elköteleződik a hitelt adó bank felé. Többek között számlát kell nyitnia a banknál, oda kell utalnia a jövedelmét, esetleg néhány csoportos beszedési megbízást is teljesítenie kell, valamint előfordulhat, hogy a bank egyéb termékeit is igénybe kell vennie, ilyen lehet például egy biztosítás.
  • A vételáron felül gondolni kell az egyéb kezdeti költségekre is (banki költségek, ügyvédi költség, közjegyzői díj, illeték, stb.)

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...