Tudnivalók a törlesztési moratórium részletszabályairól!

  2020. március 25.

A Magyar Közlönyben kedd éjszaka jelent meg a sokak által várt rendelet, amely a hiteltörlesztési moratórium részletszabályait tartalmazza. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a törlesztési moratórium részletszabályairól. A leglényegesebb, hogy a moratórium ideje alatt nem számítható fel kamatos kamat, illetve, hogy a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan. A kedvezmény a munkáltatói kölcsönökre és az eszközkezelő programra is vonatkozik.

 

Az azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges. A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása érdekében az MNB egy héttel ezelőtt ismertette moratóriummal kapcsolatos javaslatát. Ebben először a vállalatok kaptak volna csak hitelfizetési mentességet, majd két nappal később a lakossági hitelekre vonatkozóan is kiterjesztették. Majd Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy a kormány az első intézkedések között dönt a moratórium elrendeléséről. Amely kimondja többek között, hogy:

  • Tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.
  • A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.
  • A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.
  • A Babaváró hitel esetén fizetendőkezességvállalási díját a fizetési moratórium fennállásának időtartama alatt elengedik.

 

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet 2020.03.25-én lép hatályba.

 

A rendelet megjelenésével párhuzamosan közleményt adott ki a Pénzügyminisztérium, miszerint az új döntés további könnyítést hoz a hiteleseknek. Az elsődleges cél az, hogy a kormány a hitel-moratóriummal élő ügyfeleket jövőre is segítse, amikor újraindul a fizetési kötelezettség.

A tárca szerint a most megjelenő rendelet a részlet és technikai szabályok mellett azt is biztosítja, hogy a moratóriummal élő ügyfelek részére ne váljon elviselhetetlen teherré az újrainduló fizetés, így nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején, ezzel könnyítve az adósok terheit.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy "további segítséget jelent az is, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan".

A vállalatoknál és a háztartásoknál komoly könnyítést jelent a hiteltörlesztési moratórium. A jegybank szerint az ügyfelek 80%-a élni fog a moratóriummal. A moratórium teljes összege esetén 3600 milliárd forintnyi törlesztés kap haladékot, de 80%-os szintnél is 2900 milliárdról beszélünk. Egyedi banki szinten kezelni tudja a jegybank ezt a sokkot, amire fel is készültek. Gazdasági hatást tekintve kulcsfontosságú, hányan élnek a moratóriummal, hiszen az ő fogyasztásuk pörgetheti a növekedést

Az MNB álláspontja, hogy a moratórium alatt meg nem fizetett kamat ne kerüljön tőkésítésre, hanem a hátralévő futamidőre évenként kerüljön felosztásra, azaz részletfizetés történjen a kamat tekintetében. Amennyiben minden ügyfél él a moratóriummal az a bankrendszerben 50 milliárd forintos jövedelemkiesést jelent.

A munkáltatói kölcsönökre is érvényes a fizetési haladék, vagyis 2020. december 31-ig a munkavállalóknak se a kölcsön összegét, se annak kamatát nem kell visszafizetniük a munkáltatójuknak.

Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevőknek amellett, hogy a vételár-részletfizetésére és a bérleti díjfizetési kötelezettségre fizetési halasztást kapnak, a lakhatása is biztosított, ugyanis a cég nem mondhatja fel a bérleti szerződést.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...