Tévhitek a személyi kölcsönről!

  2020. november 13.

 

Hazánkban nagy népszerűségnek örvend a személyi kölcsön, mégis számos félreértést, lehet hallani ezzel kapcsolatban. Cikkünkben most eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket a személyi kölcsönről.

 

Tévhitek a személyi kölcsönről:

A személyi kölcsön drága

Személyi kölcsönt jóval kedvezőbb feltételekkel lehet igényelni, mint évekkel ezelőtt. Jelenleg közel olyan kedvező teljes éves hitelköltségek mellett lehet felvenni egy személyi kölcsönt, mint 3 évvel ezelőtt egy szabad felhasználású jelzáloghitelt.

 


hirdetés

Személyi kölcsönt csak kis összegben lehet felvenni

Jelenleg már 10 millió forintos összegben is lehet személyi hitelt felvenni. Ráadásul 10 éves futamidőre is igényelhető személyi kölcsön, emiatt egy relatív magas összegre sem szükséges kiugróan magas törlesztőrészletet fizetni.

Jobban megérheti nagyobb összegű kölcsön igényelni, mert pár száz ezer forintos hitelt nem kínálnak a nagyobb pénzintézetek, a kisebb hitelintézeteknél pedig jellemzően a jövő évtől jóval magasabbak lesznek a kamatok. Természetesen feleslegesen ne igényeljen magasabb összeget, csak ha szüksége van rá.

 

A számlavezető banknál érdemes személyi kölcsönt igényelni

Általában azt gondolják az emberek, hogy egy személyi kölcsönt a jelenlegi számlavezető banknál érdemes igényelni, hiszen a kisebb hitelösszeg miatt a törlesztőrészletekben is csekély lesz az eltérés. Egy átlagos hitelösszeg (1,5 millió forint / 5 éves futamidő) havi törlesztőrészletében, akár 11 ezer forint lehet az eltérés. Vagyis akár 616 ezer forintot is spórolhat 5 év alatt.

Arra viszont figyelni kell, hogy a kedvező kondíciókat, alacsony kamatokat a pénzintézetek számos feltétel teljesítéséhez kötik. Általában számlát szükséges nyitni a hitelt nyújtó intézménynél, de sok esetben elvárják az aktív számlahasználatot is. Két banknál nem feltétlenül éri meg egy teljes körűen kihasznált bankszámlát fenntartani, ezért a bankok hitelajánlatát úgy érdemes megnézni, hogy egyben megvizsgálja a számlacsomag díjait is.

 

A személyi kölcsönnek nincs induló költsége

A személyi kölcsön igénylése sokkal egyszerűbb, mint például egy lakáshitelé, így jóval kevesebb díjat számolnak fel a bankok. Létezik olyan konstrukció, amelyhez nem kapcsolódnak előzetes költségek, ugyanakkor találni olyan személyi kölcsönt is, melynél igényléskor a kölcsönösszeg 1%-át levonják folyósítási díjként .

 

Az idén teljesen mindegy, hogy melyik személyi kölcsönt választja

A személyi kölcsön maximális THM értéke 5,75% lehet az idén, emiatt az egyes banki ajánlatok induló kondíciói nagyon hasonlók. Viszont szem előtt kell tartani, hogy jövő évtől jellemzően megemelkedik a személyi kölcsön kamata. Vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy melyik hitelintézet ajánlata mellett dönt. Amennyiben áthidaló jelleggel venné fel a hitelt, vagyis pár hónap után előtörlesztené, akkor valóban mindegy, hogy melyik bankot választja.

 

Lakásvásárlásnál a személyi kölcsönből fedezheti az önerőt

A jelenlegi magas ingatlanárak mellett az önerő előteremtése jelent problémát. Jelenleg az MNB szabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy az önerőt személyi kölcsönből finanszírozza a hitelfelvevő. Szigorúan a jegybank által kiadott irányelveket szem előtt tartva használható csak fel személyi kölcsön lakásvásárlási célra.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...