Személyi kölcsön, vagy szabad felhasználású jelzáloghitel?

  2021. szeptember 13.

Pénzügyi gondokra a személyi kölcsön, illetve a szabad felhasználású jelzáloghitel lehet a megoldás. De melyiket érdemes választani anyagi nehézségek esetén? Személyi kölcsön, vagy szabad felhasználású jelzáloghitel? Összehasonlítottuk a két hitelt, ami alapján el tudja dönteni, hogy Önnek melyik lehet a kedvezőbb.

 

Személyi kölcsön, vagy szabad felhasználású jelzáloghitel?

  • Ha gyors pénzügyi segítségre van szüksége, a személyi kölcsön jelenthet megoldást, mert átfutási ideje 3-7 nap. Ezzel szemben a jelzáloghitelt 4-6 hét alatt kaphatja meg.
  • A szabad felhasználású jelzáloghitel felvételéhez ingatlanfedezet szükséges. Személyi kölcsön esetében nincs szükség ingatlanfedezetre, itt kizárólag a bankok által elvárt megfelelő nagyságú jövedelem megléte szükséges.
  • A személyi kölcsön 1-2 százezer forinttól 10 millió forintig igényelhető, amennyiben ennél magasabb összegre van szüksége, szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes választania.
  • Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. Jelzáloghitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500.000 Ft jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.
  • A szabad felhasználású jelzáloghitelek induló költsége 100-150 ezer forint körül van, ami nagyrészt az ingatlanfedezethez kapcsolódó fizetnivalókból tevődik össze. A személyi kölcsönnek néhány tízezer forint a kezdeti költsége, illetve olyan ajánlatot is lehet találni a piacon, ahol nincs induló költség.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...