Néhány dolog, amit a személyi kölcsönről tudni érdemes!

  2022. december 09.

A személyi kölcsön egy olyan hitelfajta, amelyhez nem szükséges semmilyen fedezetet felajánlani. Ez azért fontos, mert előfordulhat olyan élethelyzet, mikor kölcsönre van szüksége, viszont az ingatlanját nem tudja, vagy nem is akarja elzálogosítani. Illetve az is fennállhat, hogy esetleg nincs is olyan ingatlan, ami felajánlható lenne a bank számára. Tehát személyi kölcsön esetében fedezet nélküli kölcsönről van szó, így az igazolható jövedelemmel kapcsolatban támaszt feltételeket a hitelintézet, amelyek egyben azt is meghatározzák, mekkora lehet a felvehető hitelösszeg. Íme néhány dolog, amit a személyi kölcsönről tudni érdemes!

 

Néhány dolog, amit a személyi kölcsönről tudni érdemes!

Mekkora az igazolható jövedelme?

A személyi kölcsön a havi jövedelemből kerül visszafizetésre, így a hitelfelvételnél sokat számít, hogy mekkora összeg érkezik havonta a hitelfelvevő bankszámlájára. A személyi kölcsön igényléséhez legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegre van szükség. Minél magasabb jövedelmet tud igazolni, a pénzintézet annál biztosabb ügyfélnek tekinti, így a kisebb kockázat miatt kamatkedvezményt is adhat.

Az igazolható jövedelemből állapítja meg a bank, hogy mekkora törlesztőrészlettel terhelhető az adós. Ha az adós jövedelme nem elegendő a kívánt hitel felvételéhez, adóstárs vagy kezes bevonására van lehetőség az adott pénzintézet szabályainak megfelelően. A jövedelmet a megfelelő dokumentumokkal is szükséges igazolni a bank felé (munkáltatói igazolás, bankszámla, vállalkozó jövedelem esetén pedig a NAV igazolások).

 

Milyen típusú jövedelemmel rendelkezik a hitelfelvevő?

Elsődleges jövedelem: Elsődleges jövedelem, ami munkabérként, vállalkozói jövedelemként, külföldi jövedelemként, saját jogon járó nyugdíjként érkezik. A hitelintézet számára a legkedvezőbb, ha ezt bankszámlával tudja igazolni.

Másodlagos vagy kiegészítő jövedelem: Ami önállóan nem, csak az elsődleges jövedelmen felül, kiegészítésként fogadható el. Kiegészítő jövedelem például a GYES, GYED, családi pótlék, gyermektartás, stb.

 

Mióta dolgozik a hitelfelvevő, milyen munkaviszonyról van szó?

Amennyiben alkalmazottként dolgozik, legalább 3 havi munkaviszonyt szükséges igazolni. A próbaidő és a felmondási idő kizárok oka a hitelfelvételnek. A külföldi munkaviszony sem probléma, csak több dokumentációval jár.

Ha vállalkozóként igényli a kölcsönt, akkor általában legalább 1 lezárt üzleti évet kell igazolni a hitelt nyújtó intézmény felé.

 

Mekkora lehet a maximális törlesztő? JTM szabály

Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

 

Van-e már hitel a háztartásban?

A bank azt is megvizsgálja, hogy van-e más hitel, amiben adósként, adóstársként szerepel (lakáshitel, áruhitel, korábbi személyi kölcsön, stb). Amennyiben más kölcsönt is törleszt, az a bank által elfogadható jövedelem nagyságát csökkenti, vagyis kisebb összegű hitelt kaphat. Fontos tudni, hogy egy kihasználatlan hitelkártya, vagy folyószámla hitelkeret is számít a hitelbírálatnál.

 


hirdetés

A legkedvezőbb személyi kölcsön kiválasztásához használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. Meg kell adnia adatait, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár. Majd ezt követően a rendszer listát ad azokról a hitelintézetekről, amelyeknél esélye van a hitelfelvételre. Nincs más dolga, mint kiválasztani a legszimpatikusabbat.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...