Munkahelyváltás hitelfelvétel előtt, fontos tudnivalók!

  2022. február 25.

Hitelfelvételkor az egyik legfontosabb feltétel az, hogy a hitelfelvevő rendelkezzen megfelelő összegű, igazolható jövedelemmel. A jövedelem lehet készpénzes, átutalásos, érkezhet külföldről, származhat saját vállalkozásból is, a lényeg az, hogy hivatalos, igazolható legyen. A másik fontos feltétele a hitelfelvételnek, hogy a hitelfelvevő mióta dolgozik jelenlegi munkahelyén. Ha esetleg munkahelyet szeretne váltani a hitelfelvétellel egy időben, nem árt, ha tisztában van bizonyos részletekkel. Cikkünkben összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

Munkahelyváltás hitelfelvétel előtt, fontos tudnivalók!

Mekkora a hitelfelvételhez elvárt minimális jövedelem?

A hitelképességhez a pénzintézetek meghatározzák a minimálisan elvárt jövedelmet. Ez a legtöbb esetben a nettó minimálbér összege, viszont az is előfordulhat, hogy a bankok ügyletenként szabnak meg egy minimális összeget, ami akár két minimálbért kereső adóstárstól is összejöhet.

 

Mekkora lehet a hitelösszeg?

A minimálisan elvárt jövedelem csak arra elég, hogy a hitelfelvevőt hitelképesnek találja a hitelintézet. Az, hogy mekkora összegű hitelt kaphat, a bevétel nagyságától függ. A JTM-szabály (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) pontosan meghatározza, hogy az igazolt jövedelemhez képest mekkora lehet a maximálisan bevállalható havi törlesztőrészlet összege. Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. Jelzáloghitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500.000 Ft jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.


hirdetés

 

Erre kell figyelni munkahelyváltáskor!

A legtöbb bank legalább 3 hónapos munkaviszonyt vár el jelenlegi munkahelyén. Fontos, hogy ez teljes hónapokat jelent, vagyis, ha például januárban kezdetett dolgozni, akkor májustól próbálkozhat a hitelfelvétellel. Vannak szigorúbb feltételeket elváró hitelintézetek is, így előfordulhat, hogy összesen 6 havi folyamatos munkaviszonyra lesz szükség a hitelfelvételhez, ha pedig van megszakítás, akkor ez előző helyen legalább 1 évet kellett eltöltenie az adósnak. Nem csak a munkáltatónál eltöltött idő fontos, hanem az is, hogy a hitelfelvevő végleges státuszban legyen, vagyis véget érjen a próbaidő. Munkahelyváltásnál arra is oda kell figyelni, hogy a felmondási idő alatt sem lehet hitelt igényelni.

Hitelképességi szempontból az sem mindegy, hogy határozatlan vagy határozott idejű a munkaszerződés. Egy határozatlan idejű megállapodásnál egyszerűbb a hitelfelvétel, ám a határozott idejű szerződéseknél különféle kikötésekkel állhatnak elő a pénzintézetek (Meghatározhatják például, hogy legalább mennyi ideje kell az adott helyen dolgozni; mennyi idő legyen még hátra minimálisan a szerződésből; kérhetik, hogy az adott szerződés legalább egyszer már legyen meghosszabbítva; illetve a munkáltató nyilatkozzon arról, hogy szeretné folytatni a jövőben is az együttműködést, stb.)

 

Mire számíthat új vállalkozóként?

A pénzintézetek egy része egy teljes lezárt pénzügyi évet vár el a vállalkozóktól hitelfelvételkor, viszont vannak olyan bankok is, ahol csak 12 hónapnyi működést várnak el.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...