Mit tartalmaz egy értékbecslő szakvéleménye ingatlanvásárláskor?

  2021. május 10.

Egy jelzáloghitel felvételéhez ingatlanfedezet szükséges. Erre azért van szükség, hogy, a banknak legyen biztosítéka arra az esetre, ha Ön nem tudná fizetni a felvett jelzáloghitelt. Nem mindegy, hogy ez az ingatlanfedezet milyen paraméterekkel rendelkezik, illetve az sem, hogy mekkora az ingatlanfedezet értéke. Ezért kell ezt egy hozzá értő embernek meghatároznia, aki ebben az esetben a banki értékbecslő. Mit tartalmaz egy értékbecslő szakvéleménye ingatlanvásárláskor?

 

Lakossági hitelek esetében a bankok első sorban belterületi ingatlanokat fogadnak el fedezetként, kivételes esetekben külterületi ingatlant is. A fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének minimum 3-5 millió forintnak kell lennie. Az értékbecslő felmérése körülbelül egy órát vesz igénybe, a szakvélemény elkészítése pedig 3-4 nap. Az értékbecslésért fizetni kell, ez körülbelül 30 ezer forint.

Az értékbecslést után, az értékbecslő egy szakvéleményt készít, amely az ingatlan forgalmi értékét tartalmazza, vagyis azt az árat, amennyiért a készítés időpontjában eladható az ingatlan. Ez az ár nagyban meghatározza, hogy mekkora lehet a felvehető hitelösszeg.

Az értékbecslő a fedezetül felajánlott ingatlan hitelbiztosítéki értékét (HB) is meghatározza. Ezt az ingatlan forgalmi értékéből a bank által előírt szabályok alapján számolja ki, ami az ingatlan forgalmi értékének a 70-90%-a. Ez azért szükséges, mert, ha Ön nem tudja fizetni a jelzáloghitelt, akkor a bank a hitelbiztosítéki áron gyorsabban el tudja adni az ingatlant, mint a forgalmi értéken, mivel az alacsonyabb.

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...