Milyen szempontok alapján választanak lakáshitelt a magyarok?

  2022. 16.

Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is nagy az igény a saját ingatlantulajdon megszerzésére. A legtöbben ezt lakáshitel segítségével tudják csak megvalósítani. Egy lakáshitel hosszú évekre szól, ezért fontos, hogy körültekintőek legyünk a hitel kiválasztásakor. Nézzük meg, hogy milyen szempontok alapján választanak lakáshitelt a magyarok.

 


hirdetés

Milyen szempontok alapján választanak lakáshitelt a magyarok?

  • Hitelkamat, THM: Az első és legfontosabb szempont a hiteligénylők számára, hogy a lehető legolcsóbb lakáshitel vegyék fel. A banki költségek egyik fontos eleme a kamat. A kamat mértékét befolyásolja a választott kamatperiódus, és az e mellé vállalt bankszámlára érkező jóváírás. A kölcsön kamata nem egyezik meg a THM-mel (teljes hiteldíj mutató). A kamat a havi törlesztő része, a THM pedig a kamat mellett tartalmazza a hitelfelvételhez kapcsolódó többi költséget is (választott bankszámla havi díja, folyósítási díj, stb.)
  • Futamidő, kamatperiódus: Egy változó kamatperiódusú hitel esetén jellemzően alacsonyabb hitelkamat érhető el, viszont egy emelkedő kamatkörnyezetben ezzel rosszul is járhat az adós a magas kockázat miatt. Egy 10 évig fix vagy teljes futamidőre fix kamatperiódussal nagyobb biztonságban lesz a lakáshitel kamata, ugyanis a futamidő végéig azonos törlesztőrészletet kell fizetni.
  • Átfutási idő: Egy jelzáloghitel esetén általában 1-1,5 hónap az átfutási idő, viszont egyes esetekben ez akár 3 hónapra is kitolódhat. Lakásvásárlás esetén még az adásvételi szerződés aláírása előtt fontos tisztázni a választott bankkal, hogy mikor várható a hitelösszeg folyósítása, ugyanis előfordulhat, hogy a szűkös határidők miatt nem a legolcsóbb, hanem a leggyorsabb megoldást kell választania a hiteligénylőnek.
  • Dokumentáció, bonyolultság: A dokumentáció bonyolultsága attól is függ, hogy pontosan milyen élethelyzetben van a hiteligénylő. A jövedelem is lényeges szempont. A vállalkozói bevételek, a készpénzben kapott jövedelem igazolásához mindenképpen NAV jövedelemigazolás szükséges, melynek beszerzése időigényes lehet. Megfelelő tervezéssel a dokumentumok beszerzését időben el lehet kezdeni, ezáltal a folyamat gördülékenyebbé válhat.
  • Bankszámla: A kölcsön törlesztőrészletét a választott bank bankszámlájáról vonják. Sokszor a bankszámla aktív használatáért különböző kedvezmények is járnak. Így lakáshitel mellett a kiegészítő banki szolgáltatások is lényeges szemponttá válnak. Érdemes belekalkulálni a havi törlesztőrészlet mellé az alap bankszámla havi számlavezetési díját, mint fix, állandó költséget. Érdemes lehet a számla teljes költségét is figyelembe venni, ha a csomagot aktívan használni kell a kamatkedvezmény eléréséhez. Fontos szempont lehet a választott bank kiegészítő szolgáltatásainak színvonala is (netbank, mobilapplikáció).

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...