Mi a THM?

  2021. június 02.

 

Hitelfelvétel előtt tájékozódjon a kölcsön pontos részleteiről. Egy hitel kiválasztását nagyban befolyásolja, hogy mekkora a hitel kamata. Sokan csak a kamatot veszik figyelembe, és a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) fölött elsiklanak, pedig nagyon fontos tényezője ez is a hitelfelvételnek.

 

1997-ben vezették be a THM-et hazánkban a betétesek védelmében. A THM egy olyan egységes, minden hitelező által kötelezően használt mutató, amelyből kiderül, hogy az adott kölcsön felvétele után az adósnak egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell visszafizetnie. Vagyis, hogy ténylegesen mekkora összeget kell a hitelintézetnek visszatéríteni. Ezért nem elég csak a kamattal számolni hitelfelvételkor.

Tehát a hitel után nem csak kamatot kell fizetni, hanem egyéb díjakat, költségeket is. Ezért lesz magasabb a hitel THM-e, mint a feltüntetett kamata. Körülbelül 0,2-0,3%-kal magasabb egy hitel THM-e, mint kamata.

 


hirdetés

THM kiszámításánál a következő tételek számítanak bele:

  • kamat
  • kezelési költség
  • értékbecslés és helyszíni szemle díja
  • ingatlan-nyilvántartási eljárás díja
  • a hitelközvetítőnek fizetendő díj
  • bankszámlavezetés díja

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...