Milyen szabad felhasználású hitelt érdemes választani?

  2022. 21.

Mindenkivel előfordulhat, hogy olyan élethelyzetbe kerül, hogy egy nagyobb összegre van szüksége, és nem áll rendelkezésére elegendő pénz. Ebben az esetben egy szabad felhasználású hitelt segíthet. Hogy milyen szabad felhasználású hitelt érdemes választani, függ a hitelösszeg nagyságától, illetve jelenlegi életkörülményeitől. Ha szabad felhasználású hitelről beszélünk, szóba jöhet a személyi kölcsön, illetve a szabad felhasználású jelzáloghitel. Nézzük meg, hogy milyen szabad felhasználású hitelt érdemes választani!

 

Milyen szabad felhasználású hitelt érdemes választani?

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön legnagyobb előnye, hogy az igényelt hitelösszeg szabadon felhasználható. Léteznek azonban bizonyos célhoz kötött személyi hitelek is (például felújításra, autóvásárlásra, hitelkiváltásra). A lakosság általában a szabadon felhasználható konstrukciót választja. Ezzel bármilyen cél vagy probléma finanszírozása megvalósítható, ugyanis a személyi kölcsön felhasználását nem kell számlákkal igazolni.

 

A személyi kölcsön előnyei:

 • Gyors, egyszerű igénylés: Egy személyi kölcsönhöz pár nap alatt hozzá lehet jutni, ha megfelel az igénylési feltételeknek. Sok esetben online is igényelhető. Minimális papírmunkával jár, kevés dokumentum szükséges hozzá.
 • Igényelhető hitelösszeg: A felvehető hitelösszeg pár százezer forinttól akár több millió forint is lehet. Bankonként eltérő, de általánosságban 200 ezer és 10 millió forint közötti kölcsönösszeg igényelhető.
 • Nem szükséges fedezetet: Egy személyi kölcsön esetében nincs szükség ingatlanfedezet felajánlására. A hitel igényléséhez elegendő, ha rendelkezik megfelelő mértékű, rendszeres jövedelemmel (munkabérrel, vállalkozói jövedelemmel, vagy nyugdíjjal).
 • Kiszámítható költségek: A személyi hitel egyik nagy előnye, hogy a futamidő végéig fix kamatozással rendelkezik, így a szerződésben meghatározott törlesztőrészletet kell fizetni.
 • Nincsenek induló költségek: Nincsenek extra kiadások, a legtöbb konstrukció, induló díjak nélkül elérhető.

 

A személyi kölcsön hátrányai:

 • Hitelösszeg: Egy személyi kölcsönnel maximum 10 millió forint igényelhető, viszont jelzáloghitellel ennél magasabb összeghez is hozzájuthat. Fontos tudni, hogy egy több milliós személyi kölcsön igénylésekor az átlagosnál jóval magasabb jövedelmet vár el a bank, hiszen ez lesz a biztosíték a hitelintézet számára.
 • Futamidő: Egy személyi hitel futamideje nem lehet túl hosszú, maximum 8-10 év, ez pedig magasabb törlesztőrészletet eredményez.

 

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel összegét arra költi, amire szeretné, nem szükséges számlákat bemutatni arról, hogy mire használta fel. Egy szabad felhasználású jelzáloghitellel nagyobb hitelösszeget is felvehet (jóval többet, mint 10 millió forint), és a futamidő is hosszabb lehet. Egy jelzáloghitel felvételéhez ingatlanfedezet szükséges, így az igényléskor rendelkeznie kell egy tehermentes ingatlannal, ami a bank számára biztosítékként szolgál.

 

Szabad felhasználású jelzáloghitel előnyei:

 • Magas hitelösszeg: Egy szabad felhasználású jelzáloghitel esetében az ingatlanfedezet miatt, a hitelösszeg 1 milliótól több tízmillió, de akár 100 millió forint is lehet. Ez nagyban függ a ingatlanfedezet értékétől.
 • Hosszú futamidő: Egy szabad felhasználású jelzáloghitel futamideje akár 30 év is lehet, ami alacsonyabb törlesztőrészletet eredményezhet.
 • Kedvező költségek: A jelzáloghitelek kamata a magasabb fedezet miatt jellemzően alacsonyabb, mint egy fedezet nélküli kölcsön esetében.
 • Önerő nélkül: A szabad felhasználású jelzáloghitelhez nincs szükség önerőre, csupán az igényléskor felmerülő díjakat kell kifizetni.

 

Szabad felhasználású jelzáloghitel hátrányai:

 • Ingatlanfedezet: A hitelhez egy fedezeti ingatlan felajánlására van szükség. A fedezet kockázatot is rejt magában. Ha hosszabb ideig nem tudja fizetni a kölcsönt, a felajánlott lakás veszélybe is kerülhet, hiszen végső esetben a bank értékesítheti az ingatlant.
 • Kamatkockázat: Egy szabad felhasználású jelzáloghitel lehet a futamidő végig fix kamatozású, vagy választhat 5, 10, 20, 25 évig fix konstrukciót is. Ez utóbbiaknál a kölcsön törlesztőrészlete a kamatperiódus váltásakor megváltozhat, így akár drágább is lehet.
 • Bonyolultabb, hosszabb igénylés: Egy szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésekor sok a papírmunka, a benyújtandó dokumentum, az elintézendő feladat, ami az átfutási időt is jelentősen növeli. Az ügyintézés 3-4 hét.
 • Magasabb induló díjak: Egy szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele az ingatlanfedezet miatt elég költséges lehet. Számolni kell például folyósítási költséggel, értékbecslési-, közjegyzői díjjal, lakásbiztosítási költséggel is.

 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...