Milyen kizáró okai lehetnek a személyi kölcsön igénylésének?

  2023. március 31.

A személyi kölcsön igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, néhány napon belül számláján lehet a pénz, amit szabadon felhasználhat. A könnyű igényelhetőség ellenére akadnak a személyi kölcsönnek kizáró okai, amik miatt nem mindenki juthat hozzá. Milyen kizáró okai lehetnek a személyi kölcsön igénylésének? Mutatjuk!

 

Milyen kizáró okai lehetnek a személyi kölcsön igénylésének?

A hiteligénylő negatív adósként szerepel a KHR listán

Akkor kerülhet fel valaki rossz adósként a KHR listára, ha van rendezetlen, nem megfelelően fizetett tartozása valamelyik bank felé:

  • Egy nem rendben törlesztett kölcsön.
  • Korábban valótlan adatokat adott meg hiteligényléskor.
  • Egy korábbi bankkártyával kapcsolatos visszaélés.


A hiteligénylőnek nincs bankszámlája

A hitelintézetek elvárják, hogy a leendő adós legalább 3 havi bankszámla-kivonatottal rendelkezzen. Ezzel tudja ellenőrizni a bank a hiteligénylő költéseit, és jövedelme beérkezését. A készpénzben kapott bér nem kizáró ok, de vannak olyan pénzintézetek, melyek csak a bankszámlára érkező jövedelmet fogadják el. Készpénzben kapott munkabér esetében NAV jövedelemigazolás szükséges. A KATA-s vállalkozóknak ugyancsak a NAV jövedelemigazolást kell beszerezniük, amin az előző év kiszámlázott összegének 60%-a szerepel majd.

 

A hiteligénylőnek nincs elegendő jövedelme

A személyi kölcsön igénylésekor nincs szükség fedezetre a bank felé, az igazolt jövedelem alapján határozzák meg, hogy hitelképes-e az igénylő, amennyiben igen, akkor azt is, hogy mekkora összegű kölcsönt kaphat. Minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál kedvezőbb konstrukciójú személyi kölcsönt kaphat. A JTM szabály szerint fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

Személy kölcsön igénylésekor a hiteligénylő jövedelmének el kell érnie az aktuális minimálbért, mert ennek hiányában nagy valószínűséggel nem fog személyi kölcsönt kapni, sőt, egyes hitelt nyújtó intézményeknél még a minimálbér sem feltétlenül elegendő.

 

A hiteligénylő próbaidejét tölti munkahelyén

Ahhoz, hogy a hitelintézetek személyi kölcsönt adjanak, legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyra van szükség a jelenlegi munkahelyen. Előfordulnak olyan pénzintézetek is, amelyek 12 hónapot várnak el. Ennek oka, hogy a próbaidő alatt nem hitelképes az illető, hiszen ez idő alatt a munkavállaló és a munkáltató egyaránt azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhatja a munkaviszonyt.

 

Külföldről kapja jövedelemét a hiteligénylő

Sok pénzintézetnél kizáró ok, ha az igénylő külföldi jövedelemmel rendelkezik, különösen, ha az még külföldi bankszámlára is érkezik. Külföldi jövedelemmel a hiteligénylés bonyolultabb, több dokumentumra van szükség, mint hazai jövedelem estében, de nem lehetetlen az igénylés, egyes bankok elfogadják ezt a típusú jövedelmet is.

 

10 millió forint feletti összegre van szüksége

Személyi kölcsön esetében a hitelösszeg nem haladhatja meg a 10 millió forintot, a futamidő maximum 10 év lehet. A nagy összeget igénylők számára fontos, hogy körültekintően válasszanak személyi kölcsönt, mert egy 8-10 millió forintos hitel esetében a teljes visszafizetésben ez több millió forint különbséget is jelenthet.

 


hirdetés

A hiteligénylőnek nem megfelelő típusú a jövedelme

Keresztbe húzhatja számításait az is, ha ugyan magas a jövedelme, de nem megfelelő típusú.
Amit nem fogadnak el jövedelemként a bankok:

  • Alkalmi munkából származó bevételek
  • Eseti alapon kapott segélyek
  • Nem véglegesített ellátások, vagy nyugdíjak
  • Rehabilitáció idejére kapott ellátás
  • Közmunkából származó jövedelem


A hiteligénylőnek nincs magyar lakcíme

Legtöbb esetben a sikeres hiteligénylés feltétele a magyarországi lakcím. A bankok többsége nem hitelez azoknak az igénylőknek, akik nem rendelkeznek hazai lakcímkártyával.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...