Milyen feltételekkel kaphat lakáshitelt, ha külföldön dolgozik?

  2021. július 20.

Sok magyar honfitársunk dolgozik külföldön. A legtöbben nem tervezik, hogy tartósan ki is költöznek, csak átmenetileg, munkájuk miatt tartózkodnak ott. A végleges letelepedést Magyarországon tervezik, amihez lakást is vásárolnak. A lakáshitel külföldön dolgozóknak is elérhető. A külföldi jövedelem nem kizáró ok, csak szigorúbbak a feltételek, mint egy Magyarországon dolgozó, magyar állampolgár esetében, és a hitelező bankok köre szűkebb. Nézzük, hogy milyen feltételekkel kaphat lakáshitelt, ha külföldön dolgozik!

 

Milyen feltételekkel kaphat lakáshitelt, ha külföldön dolgozik?

  • Lakcímkártya-adókártya: Alapfeltétel a magyarországi lakcímkártya, illetve a magyar adókártya megléte.
  • Munkaviszony: A bankok nagy része általában 6, de inkább 9-12, sőt 24 hónapos munkaviszonyt is kérhet.
  • Munkaszerződés: Általában határozatlan idejű munkaszerződést kérnek a hitelintézetek, a próbaidő, és a felmondási időszak, kizáró ok. Határozott idejű munkaszerződés esetében, javítja a hitelfelvevő pozícióját, ha az adott munkahelyen már meg lett hosszabbítva a munkaszerződés. A magyar bankokban elérhető angol és német nyelvű munkáltatói formanyomtatvány.
  • Bankszámlakivonat: Nagyrészt 3-6 havi bankszámlakivonatot kérnek a pénzintézetek, ez akár lehet külföldi bankszámla is. A lakáshitelt nyújtó bank elvárja, hogy a külföldi jövedelem egy része a nála vezetett bankszámlára érkezzen.
  • Önerő: A pénzintézetek általában az ingatlan értékének maximum 80%-át folyósítják, vagyis minimum 20% önerő szükséges.
  • Jövedelem, jövedelemigazolás: Elfogadható jövedelemként az a mérvadó, amit a munkáltató leigazol és bankszámlára érkezik. A JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) szabályozza, hogy a jövedelem mekkora része lehet legfeljebb a hiteltörlesztő. A hitelező bank kérheti a külföldi adóhatóság által kiállított jövedelemigazolást.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...