Milyen feltételek mellett lehet hitelt felvenni?

  2022. július 01.

Ha kölcsönt szeretne felvenni, szigorú banki követelményrendszernek kell megfelelnie. Minden hitelintézetnek van egy belső, felügyeleti szerveik által jóváhagyott (a törvényeknek megfelelő) hitelezési szabályzata, amelybe belefoglalja, hogy milyen feltételekkel ad kölcsönt. Összegyűjtöttük, hogy milyen feltételek mellett lehet hitelt felvenni napjainkban.

 


hirdetés

Milyen feltételek mellett lehet hitelt felvenni?

  • Személyi feltételek: A hitelfelvevőnek be kell töltenie a 18. életévét. Legalább a mindenkori minimálbér igazolása szükséges. A cselekvőképesség is fontos (Az a természetes személy, aki 18. életévét betöltötte és, akinek cselekvőképességét a törvény nem korlátozza vagy nem zárja ki.). Illetve életbiztosítás kötésére is szükség lehet (bizonyos kor felett, illetve, ha egyedül veszi fel a hitelt).
  • Ingatlanfedezet feltételei (jelzáloghitel esetén): tulajdoni lap; megfelelő érték; az ingatlan aktuális állapota megfeleljen a tulajdoni lapon bejegyzetteknek; az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel (kivéve építési telek); nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás; önállóan forgalomképes (Olyan ingatlan, melynek forgalomképességét nem korlátozza semmi, vagyis az ingatlan nyilvántartási státusza rendezett. Tulajdoni lapján perfeljegyzés nincs.); banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek megfelel; tehermentesség, vagy elfogadható teher (Az az ingatlan, melynek tulajdoni lapján sem perfeljegyzés, sem jelzálogjog, sem végrehajtási jog, sem elidegenítési és terhelési tilalom nincs feljegyezve.)
  • Jövedelem: A bankok csak a munkabérként, vállalkozói jövedelemként, öregségi nyugdíjként, és rokkantsági nyugdíjként érkező, igazolható jövedelmet fogadnak el. A kiegészítő jövedelmet, vagyis aminek megléte havonta bizonytalan, és esetleg nem igazolható, (GYED, GYES, egyéb juttatások, jutalmak, stb.) nem fogadják el, csak és kizárólag az elsődleges jövedelmen felül számítják be. A jövedelem terhelhetőségét a JTM szabály korlátozza, mely szerint, fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. Jelzáloghitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500.000 Ft jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.
  • Munkaviszony: Amennyiben a hitelfelvevő alkalmazott, legalább 3 hónapos munkaviszonyra van szüksége a hitelfelvételhez, illetve nem állhat próbaidő, vagy felmondási idő alatt. Ha vállalkozó, akkor legalább 1 lezárt adóévvel kell rendelkeznie.
  • Dokumentumok: A hitelfelvételhez szükséges egy hitelkérelmi nyomtatvány, melyet a leendő adósoknak kell kitöltenie. Ehhez számos hivatalosan is igazolható dokumentum szükséges. Hogy melyik kölcsönhöz, milyen dokumentumra van szükség, függ a hitelek fajtáitól, illetve a hitelösszeg nagyságától.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...