Milyen buktatói lehetnek egy ingatlanvásárlásnak?

  2023. december 22.

Lakásvásárláskor legyen körültekintő. Milyen buktatói lehetnek egy ingatlanvásárlásnak? Cikkünkből megtudhatja. A lakásvásárlás nem egyszerű dolog, főleg, ha részben hitelből finanszírozza. Fontos, hogy először a hitelező bankot érdemes kiválasztani. Ezzel sok kellemetlenséget, időt és pénzt spórolhat meg. Az egyik leggyakoribb hiba, amit a lakásvásárlók elkövetnek, hogy először a megfelelő ingatlant választják ki, és ha ez megvan, akkor kezdenek intézkedni a hitellel kapcsolatban. A helyes sorrend azonban nem ez, ha részben hitelből finanszírozná a vásárlást.


Milyen buktatói lehetnek egy ingatlanvásárlásnak?

A hiteligénylő hitelképessége

Érdemes ezzel kezdeni a lakásvásárlást, mert ha lefoglalózik egy ingatlant, akkor a hitelképtelenség miatt meghiúsulhat az adásvétel, ezzel pedig elveszíti a foglalót. Lakáshitel felvételekor a hitelképességi vizsgálat kritikus pontja a KHR lista lekérdezése, ugyanis a bank számára ekkor derül ki, hogy jó vagy rossz adós-e a hiteligénylő. Jó adós az, aki a hiteleit rendben fizeti, korábbi adósságait kellő időben kiegyenlítette. Rossz adós akinek hitelmulasztása, illetve bankkártyás visszaélése van.


hirdetés

A hitelmulasztás az, ha valakinek 90 napon túli, minimálbért meghaladó összegű lejárt tartozása van. Nem csak az adós, hanem a kezes és az adóstárs is felkerül ilyen esetben aktív státusszal a KHR listára, és egészen addig maradnak ott, amíg a tartozást nem rendezik. A teljesítés után egy évig még marad a passzív negatív státusz.


Mekkora hitelösszeget kaphat a lakásvásárló?

A hitelképességgel, még nem biztos, hogy a lakás megvásárlásához szükséges hitelösszeget is megkapja. A felvehető kölcsön nagysága függ a megvásárolni kívánt ingatlan értékétől is. A forgalmi érték maximum 80%-a lehet a hitel, vagyis minimum 20% önerővel kell számolni.

A hitelösszeget meghatározza még az igazolt jövedelem nagysága. Jogszabály maximalizálja a jövedelem terhelhetőségét, amitől a pénzintézetek lefelé eltérhetnek. A bankok kizárólag az igazolt nettó jövedelmet veszik figyelembe. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.


Hitelezhető-e a választott ingatlan?

Ingatlanvásárláskor a szerződés aláírása és a foglaló kifizetése előtt célszerű a tulajdoni lappal megkeresni a kiválasztott bankot, hogy meggyőződjön róla, hogy a választott lakás egyáltalán hitelezhető-e. Ha igen, akkor milyen feltételekkel. Probléma lehet például az ingatlan elhelyezkedése és besorolása.


Új szerződés kötése az építtetővel

Újépítésű ingatlanok vásárlásakor előfordulhat, hogy az építtető vállalkozó új szerződést köt a vásárlóval a hiteligénylés benyújtása és a sikeres hitelbírálat után. Ezt mindenképpen jelezni kell a bank felé, mert az új szerződés új hitelbírálatot is jelent. Ez akkor jelenthet problémát, ha időközben megváltozott például az igénylő munkahelye, vagy más olyan változás állt be a jövedelmét illetően, ami miatt egy újabb hitelbírálaton elbukna. Az adásvételi szerződést ezért ebben az esetben inkább módosítani kell, mert bár ezt is jelezni kell a bank felé, de nem jár automatikusan újabb hitelbírálattal.


Előzetes hitelbírálat készítése

A legtöbb lakásvásárló csak a foglalózás után kezdi el a lakáshitel keresését. Megoldás lehet az előzetes hitelbírálat. Ennek során a bank ellenőrzi a hitelképességét, valamint meghatározza, hogy ez alapján mekkora kölcsönt adna. Ez nem hitelígérvény, hiszen a ingatannak is meg kell majd felelnie a feltételeknek, viszont megtudhatja, hogy mekkora hitelösszeget kaphat. A legtöbb hitelt nyújtó intézmény 6 hónapig fenntartja az ajánlatát.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...