Így vásároljon ingatlant!

  2022. 22.

Mielőtt ingatlant vásárol, fontos, hogy tisztában legyen a vásárlás pontos menetével, hiszen számtalan buktatót rejt magában, melyek a lakásvásárlás sikertelenségét okozhatják. Cikkünkben a lakásvásárlás folyamatára térünk ki, amelyet számos tényező befolyásolhat. Megtudhatja, hogy mik az ingatlanvásárlás főbb lépései. Így vásároljon ingatlant!

 

Így vásároljon ingatlant!

  • Az ingatlan kiválasztása: Érdemes interneten keresztül, ingatlanos oldalakon keresgélni. A speciális kalkulátorok segítségével egyszerűen és gyorsan megtalálhatja álmai otthonát. A speciális kereső segítségével kiválaszthatja, hogy melyik, megyében, városban, kerületben legyen az ingatlan, beállíthat minimum és maximum árat, méretet. Az ingatlan kategóriája szerint is kereshet (lakás, ház, sorház, ikerház, házrész, telek, föld, nyaraló, garázs, iroda, üzlethelység, stb.). Azt is beállíthatja, hogy milyen állapotú ingatlanokat keres (felújítandó, új, újszerű, felújított, építés alatt, stb.), továbbá az ingatlan anyagát is kiválaszthatja (tégla, vályog, panel, fa, stb.). A szobák számát is megadhatja, illetve az ingatlan fűtését is kiválaszthatja.
  • Biztosan eladó-e az ingatlan? Nagyon fontos, hogy meggyőződjön arról, a lakás valóban eladó-e, illetve, hogy az eladó ténylegesen az-e, akinek mondja magát. Ez azért fontos, mert számos visszaélés előfordult már sajnos. Az eladónak igazolnia kell magát személyi igazolványával, illetve be kell mutatnia egy hiteles tulajdoni lap másolatot.
  • Van-e teher a lakáson? Ezt érdemes egyeztetni az eladóval a szerződés megkötése előtt. Ha van, az mindenképpen kerüljön rendezésre még a vásárlás előtt.
  • Előleg-foglaló: Ingatlanvásárlásakor elengedhetetlen a foglaló, vagy előleg letétele. Az előleg összege minden esetben visszajár, amennyiben az ingatlanvásárlás meghiúsul. Foglaló esetében, ha a vevő lép vissza a vételtől, akkor nem kapja vissza annak összegét, viszont, ha az eladó lép vissza, akkor a foglaló kétszeresének megfizetésére köteles. Amennyiben lakáshitel is szükséges a lakásvásárláshoz, érdemes előzetes hitelbírálatot kérni, így elég, ha utána köt adásvételi szerződést, így nem kockáztatja a foglalót.
  • Adásvételi szerződés: Az adásvételi szerződés megkötéséhez elengedhetetlen az ügyvédi közreműködés, hiszen a szerződés érvényességéhez az ügyvédi ellenjegyzés szükséges. Mindemellett szükséges egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap.
  • Vételár kifizetése: Miután az adásvételi szerződést megkötötték, következhet a megvásárolni kívánt ingatlan vételárának kifizetése, amely történhet egy, vagy több részletben is. Miután az ingatlan kifizetésre került, az eladó ügyvédi ellenjegyzés mellett írásban nyilatkozik, amely következtében lehetővé válik, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a tulajdonjogot átvezessék, és az eladó tulajdonjoga törlésre kerüljön.
  • Hitel-ingatlanfedezet: Amennyiben az ingatlant lakáshitel segítségével vásárolja meg, szükséges hozzá ingatlanfedezet, amely a bank biztosítéka lesz arra az esetre, ha nem tudná fizetni a törlesztőrészletet.

 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...