Egy kis segítség lakásvásárláshoz!

  2021. augusztus 18.

Sokan vágnak bele az ingatlanvásárlásba a magas lakásárak ellenére is. Egy lakáshitel felvétele bonyolultabb a személyi kölcsön felvételénél, de azért nem lehetetlen küldetés. A lakásvásárlás elég bonyolult procedúra, ezért is készültünk egy kis segítséggel. Mielőtt belekezd egy lakáshitel felvételébe, érdemes előre tájékozódni lehetőségeiről.

 

Egy kis segítség lakásvásárláshoz

  • Járjon utána, hogy milyen támogatásokra lehet jogosult (Babaváró hitel, CSOK, CSOK hitel, Falusi CSOK, stb.)
  • Ha a vásárolni kívánt ingatlan egy részét hitelből finanszírozná, akkor minimum 20% önerővel kell rendelkeznie, de jobb, ha 30%-kal tervez. Hogy mennyi hitelt kaphat a banktól, az nagyban függ az ingatlan forgalmi értékétől, és a jövedelemtől.
  • Minél rövidebb a lakáshitel kamatperiódusa, annál olcsóbb a kölcsön, viszont ezek a hitelek kockázatosabbak is.
  • A JTM szabályozza hiteltörlesztésre fordítható összeget. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.
  • Egy lakáshitel esetében, akár több 10 milliós összegről van szó, a törlesztőrészletek között is nagyobb eltérések lehetnek, ezért nem mindegy, hogy melyik bankot választja.
  • A lakásvásárlás helyes sorrendje: Először a hitelt kell kiválasztani, majd ezt követően az ingatlant lefoglalózni.
  • Érdemes hiteltanácsadó segítségét kérni, mert ő a teljes hitelfolyamatot levezényeli.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...