A lakásvásárlási hitel, és a szabad felhasználású hitel kombinációja

  2017. június 15.

Egy lakáshitel felvétele során, számos banki követelménynek kell megfelelni. Ez nem egyszerű, ezek a követelmények nagyon szigorúak, mert a hitelintézeteknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy Ön a későbbiekben biztosan fizetni tudja majd a törlesztőrészleteket. Mikor ajánlatos a lakásvásárlási hitel, és a szabad felhasználású hitel kombinációja? A lakásvásárlási hitel, és a szabad felhasználású hitel kombinációját, abban az esetben szokták a hitelnyújtók ajánlani, mikor a hitelfelvevőnek valamilyen okból kifolyólag az áthidaló, vagy lakáscsere hitelt nem sikerül felvennie.

 

A két hitelt nem muszáj egy banknál igényelni, lehet két különbözőnél is, amit két különböző ingatlanra terhelnek. Annyi szabad felhasználású hitelt kell felvenni, amennyi az önerőre szükséges. Ez azért előnyös megoldás, mert a két ingatlanon, két különböző hitele van, és mikor sikerül értékesíteni a meglévő ingatlant, az azon levő szabad felhasználású hitelt betörlesztheti a vételárból.

 

Viszont ha mindkét ingatlan terhelve van egy lakáscélú hitellel, akkor újra fel kell becsültetni a hitelben maradó ingatlant, majd szerződést kell módosítani. Ezek költsége igen magas (értékbecslés, szerződésmódosítás, közjegyzői díj, stb.), nem úgy, mint a szabad felhasználású hitellel kombinált változatnál, ahol ezekre a költségekre nincs szükség.

 

Fontos! Ha több fedezet is tartozik egy lakáscélú hitelhez, előfordulhat, hogy a hitelben maradó ingatlan értéke, esetleg nem fedezi a fennmaradó hitel összegét, így a hiteladó nem tudja kiengedni a pótingatlant, tehát Ön nem fogja tudni értékesíteni.

Ilyen esetek lehetnek:

  • deviza alapú hitelek
  • ha a forintban számolt tartozás kevésbé csökken (hosszú futamidő, türelmi idő) mint a fedezetül szolgáló ingatlan értéke
  • általános ingatlan értékcsökkenés
  • a fedezetül szolgáló ingatlan értéke csökken (megváltoznak körülményei)
  • jogszabály változása
  • bank belső szabályzatának változása

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...