Mikor érdemes áthidaló hitelt felvenni?

  2017. március 15.

Néhány bank rendelkezik egy speciális, a lakáscseréket elősegítő hitelkonstrukcióval, amit áthidaló vagy lakáscsere hitelnek neveznek. Ez egy jelzálog fedezetű hitel. Mikor érdemes áthidaló hitelt felvenni? Akkor érdemes igényelni, ha rendelkezik ingatlannal, és egy másik ingatlant szeretne vásárolni, vagy építeni, úgy, hogy a meglévőt még nem adta el. Vagyis az új ingatlan vételárát részben, vagy egészben a meglévő ingatlan árából finanszírozná, de az eladás még nem történt meg.

 

Mikor érdemes áthidaló hitelt felvenni?

Ki lehet adós?

Az áthidaló hitel adósa az a személy lehet, aki az értékesítésre szánt ingatlanban tulajdonjoggal bírt, és a célingatlanban is tulajdont szerez.


hirdetés

 

Mekkora a maximális futamidő?

Általában 2 év a maximális futamidő. Ez alatt a 2 év alatt törlesztenie sem kell. 2 év múlva az addig befolyó jövedelméből egy összegben fizetheti vissza a kölcsönt és kamatait. A saját tulajdonában lévő ingatlan értékesítéséig a bank megelőlegezi Önnek a tervezett eladásból származó bevételt, így azonnal belekezdhet egy új ingatlan megvásárlásába, vagy építésébe.

 

Mekkora összegű lehet az áthidaló hitel?

Az áthidaló hitel összege 500 ezer forinttól, a bevonni szándékozott (eladásra kerülő) ingatlan forgalmi értékének (melyet banki értékbecslő állapít meg) körülbelül 60-80%-áig terjedhet, hogy pontosan mennyi, azt a hitelbírálat során több szempont dönti el, és bankonként változhat. 

 

Mi történik, ha nem sikerül eladni az ingatlant?

Ha az áthidaló kölcsön futamideje alatt nem történik meg az értékesítés, úgy az áthidaló hitel átalakul normál lakáshitel konstrukcióvá, vagyis hosszabb lesz a futamidő, és a törlesztés is elkezdődik.

 

Milyen alapfeltételei vannak az áthidaló kölcsönnek?

  • a hiteligénylő legyen nagykorú
  • a hitelt legalább minimálbért kereső és azt igazolni tudó magánszemélyek vehetik fel
  • korábbi hiteltörlesztései miatt nem került fel a negatív KHR listára, vagy ha igen, tartozását már több mint 1 éve visszafizette
  • a hitelkérelemhez csatolni szükséges a vásárolni tervezett ingatlan adás-vételi (elő) szerződését, vagy építés esetén, a jogerős építési engedélyt és a dokumentáció másolatát
  • mivel az áthidaló hitel bizonyos esetekben lakáshitellé alakul, így a bank lényegében ugyanazt a bírálati folyamatot követi, amit lakáshitelek esetén

 

Hogyan működik az áthidaló kölcsön?

  • A tőke és a kamat visszafizetése a bank felé, az eladásra szánt lakás eladása után, történik.
  • A futamidő alatt, csak a kamatot kell törleszteni, a tőke megfizetése, az ingatlan eladása után történik, de legkésőbb, a futamidő végén, egy összegben.

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...