Mi miatt bukhatja el a havi ingyenes készpénzfelvételt?

  2020. február 10.

Havonta maximum 150 ezer Ft-ot lehet felvenni legfeljebb két részletben bankjegykiadó automatából díjmentesen. Nem csak akkor ingyenes a készpénzfelvétel, ha saját számlavezető bankja ATM automatáját használja, hanem akkor is, ha más pénzintézet automatájából veszi fel a pénzt. Ez akkor lehet hasznos, ha olyan banknál nyit számlát, amelyiknek nincs komoly ATM hálózata, vagy nincs bankjegykiadó automatája a környéken. Sokan nincsenek tisztában pontosan az ingyenes készpénzfelvétel feltételeivel, emiatt akkor is fizetnek a pénzfelvételért, amikor egyébként nem gondolnák. De mi miatt bukhatja el a havi ingyenes készpénzfelvételt? Most megtudhatja.

 

Mi miatt bukhatja el a havi ingyenes készpénzfelvételt?

  • Legfeljebb két tranzakció lehet díjmentes. Amennyiben a két alkalommal összesen mondjuk, csak 100 ezer forintot vesz fel, akkor a továbbiakban már fizetni kell, miközben a 150 ezer Ft-os keretet még nem használta ki. Ezért érdemes a pénzfelvételt megtervezni.
  • Ha 150 ezer forintnál több pénzt szeretne felvenni, akkor sem veszíti el az ingyenesség lehetőségét. Ebben az esetben a 150 ezer forint feletti részösszeget külön tranzakcióként könyvelik el, így annak költsége az adott számlához tartozó díj lesz.
  • Amennyiben egy bankszámlának több tulajdonosa van, és többen nyilatkoznak úgy, hogy kérik az ingyenességet, kizárólag egyikük élhet a vele. Ha a számlához több társkártya is tartozik, akkor pedig ezek tulajdonosaira összességében vonatkozik a 150 ezer Ft-os limit és a két tranzakció lehetősége.
  • Devizaszámláról is igénybe lehet venni az ingyenes készpénzfelvételt, viszont ennek feltétele, hogy forintot vegyen fel.
  • A hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem vonatkozik az ingyenes lehetőség. Ennek oka, hogy a hitelkártyák mögött csak technikai számla van. A jogszabály viszont kimondja, hogy kifejezetten a fizetési számlára vonatkozik a lehetőség.
  • A kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőség naptári hónapra értendő. A tranzakció és annak számlán való beterhelése között néhány nap is eltelhet. Így előfordulhat, hogy egy hó végi készpénzfelvétel a következő hónap elején lesz csak lekönyvelve.
  • Abban az esetben, ha a bankszámlához folyószámla-hitelkeret kapcsolódik, a készpénzfelvétel pedig részben vagy egészben negatív egyenleg terhére valósul meg, akkor a pénzintézet a díjmentes készpénzfelvételt az adott hónapban a számlára érkező munkaviszonyból származó munkabér, szociális ellátás és ösztöndíj erejéig – de legfeljebb 150 ezer forintig – köteles biztosítani. Ilyenkor a beérkező jövedelem feletti rész felvétele már nem lesz díjmentes. Van azonban olyan hitelintézet, amelyik engedékenyebb és a szabad hitelkeret erejéig, maximum 150 ezer forintig ilyen esetben is lehetővé teszi a készpénzfelvételt.
  • Az OTP Banknál a 80 évnél idősebbek, a vakok és gyengénlátók, a mozgáskorlátozottak és a gondnokság alatt állók nem csak ATM-ből vehetnek fel két alkalommal összesen 150 ezer forintig készpénzt, hanem ezt a bankfiókokban is megtehetik.
  • Sokan rendelkeznek több bankszámlával. Ha több bankszámla van, akkor ezek közül csak az egyikre érvényes az ingyenes készpénzfelvétel, értelemszerűen arra, amelyikre kérvényezte az ügyfél.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...