Mennyi a lakáshitel átfutási ideje? Hogyan gyorsítható fel?

  2019. december 16.

Ilyen magas ingatlanárak mellett, nem meglepő, hogy a vásárlók többsége lakáshitelt vesz fel álmai otthona megvételéhez. Egy lakáshitel kiválasztásakor fontos szempont a konstrukció költsége, a havi törlesztőrészlet, illetve az egyéb kiadások. Ami mellet, még nem szabad elmenni, hogy mennyi a lakáshitel átfutási ideje? Hogyan gyorsítható fel a folyamat? Felmérések igazolják, hogy egy lakáshitel hiteligénylési folyamata akár 40 napig is elhúzódhat.

 

Egy lakáshitel kiválasztásakor arról is dönt, hogy mennyivel fog növekedni havi kiadása. Általában a hiteligénylőknél elsődleges szempont, hogy minél olcsóbb legyen a konstrukció. A lakáshitelek összehasonlítására kiváló megoldás a Hitelmax lakáshitel kalkulátora, ha nincs ideje végigjárnia a bankokat. Amellett, hogy egy reális összképet kap a lakáshitel ajánlatokról, rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankhoz kell bemennie. A kalkulátor használata nagyon gyors, egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Be kell írnia a kért adatokat, majd ez alapján a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.


hirdetés

 

Fontos a lakáshitel átfutási ideje is. A kínálattal együtt a kereslet is megnőtt az ingatlanpiacon, az eladóknál pedig elsőbbséget élvez az a vevő, aki gyorsabban fizet. Amennyiben meg lett kötve az adásvételi szerződés, fizetési határidő is van. Vagyis egy pontos dátum, amíg a vételárat ki kell fizetni. A hitelügyintézés elhúzódása miatt könnyen elképzelhető, hogy túlcsúszik a határidőn. Ezzel elbukhatja a foglalót, vagy kötbérre számíthat

 

Mennyi a lakáshitel átfutási ideje? Hogyan gyorsítható fel a folyamat?

Az MNB által végzett elemzések alapján egy lakáshitel igénylésének folyamata 27-40 nap. Előfordul, hogy a bank párhuzamosan csinálja az egyes lépéseket, de ezzel nem csökken minden esetben jelentősen a kölcsön átfutási ideje.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) esetében az MNB feltételeket szabott az átfutási idővel kapcsolatban. Az MFL-nél maximum 15 munkanap lehet a hitelbírálat. A folyósítási feltételek ellenőrzésére pedig maximum 2 napja van a hitelintézeteknek.

A szabályok bevezetése jótékony hatással volt a hitel átfutási idejére, ugyanakkor az értékbecslés beérkezéséig akár 15 nap is eltelhet, a szerződéskötés és az azt követő feltételek teljesítése is meghosszabbíthatják a kölcsön átfutási idejét. Ebben a kérdésben további javulás az egyes részfolyamatok átgondolásától és digitalizációtól várható.

2020 első negyedévére várható a BISZ és a NAV közös keresetkimutatási rendszere. A hitelintézetek lekérhetik majd a rendszeren keresztül a kérelmezők jövedelmi adatait, amennyiben ők hozzájárulnak ehhez. Ezzel felgyorsulhatna a hitelek jövedelemellenőrzésének folyamata.

A hitelezési folyamat még tovább gyorsulhatna, amennyiben a tartozáselismerő okirat készítése és közjegyzői hitelesítés is digitális platformon történhetne. Emellett a földhivatali eljárás digitalizációjával a tulajdonjog és zálogjog bejegyzése, törlése is felgyorsulhatna. Egy egységes értékbecslő adatbázis kialakításával pedig sok esetben az értékbecslések ideje és költsége is lecsökkenhetne. Ezzel meg lehetne spórolni az értékbecslő fizikai megjelenését az ingatlannál.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...