Mekkorát bukhatnak a lakásvásárlók a kifizetett foglalón?

  2022. 24.

A foglaló kifizetésével a vevő kifejezi elkötelezettségét, hogy az ingatlant meg kívánja vásárolni. Ha meggondolja magát, vagy nem tudja kifizetni az eladó részére a szerződés szerinti vételár fennmaradó részét, akkor elveszíti ezt a pénzt. A foglaló vevő számára is biztosíték, hiszen amennyiben az eladó lép ki az üzletből, akkor neki a foglaló összegének dupláját kell visszafizetnie a vevőnek. Fontos kérdés, hogy mekkorát bukhatnak a lakásvásárlók a kifizetett foglalón?

 

Ingatlanvásárlásnál bevett szokás, hogy a vételár 10%-át fizeti ki előre a vevő az eladónak foglalóként. A mai ingatlanárak mellett ez igen nagy összeg. Egyre gyakoribb, hogy amiatt hiúsul meg a tranzakció, mert a vevő nem kapja meg a lakáshitelt. Mi történik ilyenkor a foglalóval?

Foglalót nem kötelező adni, kizárólag az eladó és a vevő közötti megállapodáson múlik. Az sincs kőbe vésve, hogy a foglalónak a vételár 10%-ának kell lennie. Akár abban is megállapodhatnak a felek, hogy 20%-ot fizet ki előre a vevő.

A vevő a foglalót készpénzben és átutalással is rendezheti, ez megállapodás kérdése. A foglalót megkaphatja közvetlenül az eladó, de megállapodhatnak a felek úgy is, hogy ügyvédi letétbe helyezik. Ez utóbbi a vevőnek nagyobb biztonságot jelent, ám az eladó így később jut csak hozzá az összeghez.

 


hirdetés

Az ingatlan adásvételi szerződéséhez mindenképpen szükség van ügyvédi ellenjegyzésre, ám önmagában a foglaló kifizetéséhez, vagyis egy vételi ajánlathoz vagy vételi szándéknyilatkozathoz nincs szükség a közreműködésére.

Ez veszélyes. Egyrészt az ügyvédnek nincs lehetősége a foglaló kifizetése előtt ellenőrizni például az ingatlan tulajdonviszonyait és az esetleges terheket, pedig sok esetben éppen ekkor derülnek ki olyan információk, amelyek miatt végül meghiúsul az adásvétel.

 

Ha valakinek lakáshitelre is szüksége van egy ingatlan megvásárlásához, akkor először mindenképpen a finanszírozó bankot kell kiválasztania. Az adásvételi szerződésben a hitelező bankot már fel kell tüntetni. Az viszont kevés, ha egyszerűen csak beírja a szimpatikus pénzintézetet, biztosan tudnia kell, hogy az valóban hitelezni is fog. Mert, ha nem, akkor másik bank után kell néznie, ami pedig a szerződés-módosítással járhat. Egy ilyen procedúra miatt könnyen ki is futhatunk a szerződésben rögzített fizetési határidőből, ami kötbér fizetésével járhat.

Okok amik miatt általában meghiúsul az adásvétel: a reméltnél kisebb összeget ad a bank; kiderül, hogy nem hitelképes; készpénzes jövedelem; külföldi jövedelem; határozatlan idejű munkaszerződés; korábbi kisösszegű, nem szerződés szerint fizetett hitel, amit a bank elengedett, viszont ilyenkor további egy évig még passzív KHR-es státuszú lesz. Bármilyen okból lehetetlenüljön is el a hitelfelvétel, a kifizetett foglalót a vevő elveszíti, kivéve akkor, ha ezt kivételként kifejezetten belefoglalták a szerződésbe.

 

Hogy ne veszítse el a foglalót, érdemes már a lakáskeresést megelőzően ellenőrizni a hitelképességét, illetve megnézni, hogy melyik bank adja az Ön számára aktuálisan a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatot. A befutó pénzintézettől ezután kérhet előzetes hitelbírálatot, amikor megnézik, hogy a jövedelme alapján mekkora összegű lakáshitelt kaphat.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...