Mennyi foglalót kell fizetni ingatlanvásárláskor?

  2021. 19.

 

Ha kiszemelte leendő otthonát, biztosan szeretné mihamarabb lefoglalózni, hogy nehogy lecsússzon róla. Nem árt azonban óvatosnak lenni a foglalót illetően, mert könnyen elbukhatja. Mennyi foglalót kell fizetni ingatlanvásárláskor? Van-e erre általános szabály? Most megtudhatja!

 

Egy lakás vásárlásakor általában foglalót kér az eladó. A foglaló a szerződést biztosító mellékkötelezettségként a szerződéskötéskor a kötelezettségvállalás jeleként átadott pénzösszeg. A foglaló összege a vételárba beleszámít. A foglalóra vonatkozó szabályok értelmében, ha a vevő hibájából hiúsul meg az adásvételi szerződés, akkor a foglaló teljes összegét elveszíti a foglalót adó fél. A foglaló mértékét törvény nem határozza meg tételesen. Szokásos mértéke az ingatlan vételárának 10%-a. Mivel az ingatlanárak igen magasak napjainkban, a foglaló, pedig az előbb említett módon ennek általában 10%-a, elég nagy összegről van szó.

 

Mivel törvény nem írja elő, hogy az ingatlan vételárának 10%-át le kell letennie a vevőnek, ez akár kevesebb is lehet megegyezés szerint. Nagyon fontos, hogy mindenről hivatalos papír legyen írva. Azon kell csak elgondolkodni, hogy, ha a vételár 10%-nál kevesebb foglalót ad az eladónak, elég komolyan fogja-e venni a vételi szándékot.

Ha attól tart, hogy esetleg önhibáján kívül valamilyen okból kifolyólag elveszíti a foglalót, ne aggódjon, erre is van megoldás. De mindenesetre, hogy ne bukja el a foglalót ingatlanvásárláskor, legyen résen, és mindent alaposan gondoljon át. Inkább kérje szakértő segítségét, mert komoly anyagi kár érheti.

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...