Meglepő díjak a bankszámlához kapcsolódóan

  2020. december 09.

Ma már szinte mindenkinek van bankszámlája. A bankszámlák vezetése és egyes megbízások pénzbe kerülnek. Ilyenek például az átutalások, a készpénzfelvétel a csoportos beszedés és az állandó átutalás. Mindenkinek a saját számlahasználati szokásainak megfelelő csomagot érdemes választania, nem pedig a legolcsóbb alapdíjjal rendelkezőt. Vannak azonban olyan meglepő díjak a bankszámlához kapcsolódóan, amire senki nem is gondolna.

Meglepő díjak a bankszámlához kapcsolódóan

  • A bankkártya éves tagsági díja: Azt mindenki tudja, hogy a bankkártya pénzbe kerül. Viszont azt már kevesen, hogy a bankkártyának éves tagsági díja is lehet. Egy bankkártya a gyártását követően több évig is érvényes, ezért szükséges tagsági díjat is fizetni. Ez az éves díj 1-2 ezer forinttól akár 20 ezer forint is lehet. A standard elektronikus bankkártyával is lehet készpénzt felvenni, vásárolni, de akár a neten is fizethet vele. Ezeknek a kártyáknak az éves díja kedvező, ezért, ha nem szeretne valaki extra szolgáltatásokat igénybe venni, akkor érdemes az olcsóbb plasztikot kérni.
  • A kártyalimitek módosítása: A bankkártyákhoz kapcsolódnak biztonsági limitek, amik a számlatulajdonost védik abban az esetben, ha elveszne vagy ellopnák a kártyát. Általában a kártyáknak van egy standard limite, ezt az összeget lehet felvenni, elvásárolni a plasztik lap kibocsátását követően. Ha a kártyabirtokosnak nem felelnek meg ezek a limitek, természetesen változtathat rajtuk, viszont ennek díja van. A módosítás költsége pár száz forint, azonban ha sűrűvé válik ez a művelet akár évente több ezer forintot is jelenthet.
  • A PIN kód módosítása, pótlása: A PIN kód egy biztonsági kód, amelyet meg kell adni a kártyabirtokosnak, ha bankkártyáját használja. Amennyiben valamilyen oknál fogva eltűnik a PIN kód, lehet kérni újragyártását és pótlását, melynek azonban pár száz forintos díja van. Néhány banknál a PIN kód megváltoztatására is van lehetőség, ami szintén pénzbe kerül.
  • Bankkártyás vásárlás díja: Van néhány bankszámla, melyeknél a bankkártyás vásárlásoknak is költsége van.
  • Számlazárás díja: Egyes bankszámlák esetében a csomag megszüntetéséért is fizetni kell. A díj relatív magasnak mondható, mértéke több ezer forint is lehet.
  • Számlacsomag módosítás díja: A legtöbb bankszámla esetében van lehetőség a csomag megváltoztatására. A csomagváltásnak általában díja van, ami több ezer forintba is kerülhet.
  • Telefonbank, netbank, mobil applikáció havi díja: Egyre több helyről lehet hallani, hogy érdemes minél több banki megbízást elektronikus csatornán keresztül megadni, mert így kényelmesebben és olcsóbban lehet bankolni. Ennek fényében különösen meglepő, hogy egyes bankszámláknál az elektronikus csatornák használatának havi díja van, ami csupán pár száz forint, viszont ez éves szinten már több ezer forint kiadást jelenthet.
  • Egyenleg lekérdezés ATM-en keresztül: Sok esetben ez a lekérdezés is pénzbe kerül, a díj összege általában nem éri el a száz forintot. Érdemes netbankot, mobil applikációt használni erre a célra, ott ugyanis ingyenesen meg lehet nézni a számlaegyenleget.
  • Számlakivonat pótlásának a díja: Sokan postán kapják a kivonatokat. Az eredeti kivonat kiküldéséért a bankok nem számolnak fel díjat az esetleges pótlás azonban kivonatonként több száz forintba kerülhet. A legtöbb esetben hiteligénylésnél a bankok elfogadják az elektronikus kivonatokat is, amelyek mindig elérhetők a netbankban, mobil applikációban, így a pótlás nem kerül pénzbe.
  • Az SMS értesítések díja: Ha a banki tranzakciókról értesítést kér, akkor egy visszaélés esetén azonnal tudomást szerezhet a számlatulajdonos a problémáról, és megteheti a szükséges lépéseket. Sok pénzintézet esetében az SMS pénzbe kerül, 20-50 Ft üzenetenként. Ennek teljes költsége havonta több ezer forint is lehet. Érdemes átgondolni, hogy milyen tranzakciókról és milyen formában kér a számlatulajdonos értesítést.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...