Lakáshitel KATA-soknak

  2019. február 25.

Egyre többen választják a KATA adózási formát, hiszen nagyon kedvező a vállalkozók számára. Havi 50 ezer forint befizetésével meg van oldva a társasági- és személyi jövedelemadó, a járulékok, valamint a szociális hozzájárulási adó. Az adminisztrációs munka is minimális, így akár könyvelőre sincs szükség. Nem csak az alkalmazottként dolgozók, a KATAS-ok is szeretnének lakáshoz jutni. Nagy kérdés, hogy a bankok adnak-e lakáshitelt a KATA-soknak? Ha adnak milyen feltételekkel?

 


hirdetés

Válaszolva az előző kérdésre a KATA-s vállalkozók is kaphatnak lakáshitelt, viszont nem árt tisztázni néhány dolgot ezzel kapcsolatban. Fontos tudni, hogy a KATA-s vállalkozók esetében mi számít igazolt jövedelemnek. Minden hitelfelvételkor az egyik legfontosabb kérdés a jövedelem, nincs ez másként ebben az esetben sem, hiszen a pénzintézetek ez alapján határozzák meg a vállalható hiteltörlesztő nagyságát.

 

A JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) határozza meg, hogy a jövedelem mekkora részét lehet hiteltörlesztésre fordítani. A törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

 

Lakáshitel KATA-soknak - Jövedelem

  • KATA esetében: Fontos kérdés, hogy a KATA-s bevételt hogyan, milyen mértékben fogadják el a hitelintézetek. Igazolt jövedelemnek minden esetben a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeg minősül, ami az adott lezárt évben kiszámlázott összeg 60%-a.
  • Bt. esetében: Ha a hitelt felvenni kívánó személy nem egyéni vállalkozóról, hanem Betéti Társaság (Bt.), aminek minimum két tagja kell, hogy legyen. Ebben az esetben a tagok jövedelme feleződik. Ez akkor is így van, ha a Bt-ben csak az egyik tag aktív, és a KATA-s jövedelmet valójában teljes egészében ő költi el. A másik fontos korlátozás a BT. esetében, hogy kizárólag arra a tagra állít ki jövedelemigazolást a NAV, aki be van jelentve. Ennek ellenére a kisadózó tag jövedelmét a számlázott összeg 50%-ának alapján határozzák meg.

 

Lakáshitel KATA-soknak – Hitelfelvevő előélete

A pénzintézetek hozzáállása nagyon különbözik a hitelfelvevő előéletét illetően:

  • Egyes hitelintézetek két teljes lezárt naptári év megléte esetén adnak hitelt.
  • Vannak bankok, amelyek legalább egy teljes lezárt naptári évhez kötik a hitelezhetőséget.
  • Néhány hitelt nyújtó intézménynek elég 12 hónapnyi működés is. Ám ebben az esetben kizárólag a lezárt év bevételei szerepelnek majd a NAV jövedelemigazoláson. A bank ezt osztja el 12-vel, és ez alapján számítja ki a figyelembe vett havi jövedelmet.

 

Tehát KATA-s vállalkozások esetében a kiszámlázott összeg 60%-a lesz az igazolt jövedelem, ez fogja meghatározni a vállalható hiteltörlesztő nagyságát. Érdemes alaposan, körülnézni a lakáshitel piacon, mert azonos hitelösszeg esetén is nagy különbségek lehetnek az egyes hitelkonstrukciók között, akár havi 10 ezer forintot is spórolhat, ha jól választ.

 

A Hitelmax lakáshitel kalkulátora segítségével megnézheti a legjobb ajánlatokat oldalunkon. Az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár. Érdemes regisztrálni az oldalon, mert az ügyintéző felveszi Önnel telefonon a kapcsolatot, és hamarabb megtudhatja, hogy jogosult-e a hiteligénylésre, mint személyesen.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...